Karanteeniblogi

Tervetuloa lukemaan Patinan Karanteeniblogia, jonne kaikki ainejärjestön jäsenet saivat kirjoittaa omannäköisiään tekstejä. Korona aikoina, oli tärkeää jakaa fiiliksiä, tunteita ja ideoita muiden kanssa. Tekstit saivat olla mitä vain taivaan ja maan väliltä – sana ja tyyli olivat vapaa! Teksti julkaistiin joko omalla nimellä, anonyymina tai taitelijanimen kanssa.


Kesätekemistä

downloadNyt kun näyttää vähän siltä, että kesällä voi kun voikin puuhata jotain muutakin kun tehdä töitä, opiskella tai maata sohvalla ja lähipuistossa, on kiva kääntää katse tulevaan ja piristää mieltä pohtimalla tulevia kesäkuukausia.

Kokosin tähän kymmenen omaa lempparitärppiäni kesän menoihin, tekemiseen ja puuhaan Pirkanmaalla.

1. Meillä kaikilla on ikävä livemusiikkia, eikö? Finlaysonin alueen ilmaiset kesäkonsertit keskiviikkoiltaisin keräävät kattauksen kotimaisia artisteja musisoimaan Väinö Linnan aukiolle. Erikoismaininta ja propsit Antti Aution konsertista 7.7.
Lue lisää: https://www.finlaysoninalue.fi/tapahtumat/355/finlayson-live–konsertit-7.7.%E2%80%9311.8

2. Kauniiden säiden aikana ja janon (tai nälän) iskiessä kannattaa suunnata Tampereen ihanimmalle terassille Olympian puutarhaan. Ihan paras meno, maittavat tarjottavat ja ihastuttava atmosfääri tarjoilevat eväät unohtumattomaan päivään, iltaan tai yöhön.
Lue lisää: https://olympiakortteli.fi/puutarha/

3. Mikäli fanitat Suomen kultakauden taiteilijoita niin kuin teinit poikabändejä (kuten allekirjoittanut), kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakoti ja ateljee Visavuori Valkeakoskella on must-vierailupaikka. Tai sitten jos vaan tykkäät superkauniista paikoista, Visavuori on silloinkin hyvä päiväretkikohde. Lue lisää: https://www.visavuori.com/

4. Käy hakemassa kirjastosta (tai jos olet huippu, nappaa kirjahyllystäsi) Markus Hiekkasen Suomen keskiajan kivikirkot- opus ja suuntaa sen avulla seikkailemaan lähiseudun keskiaikaisiin kivikirkkoihin: Pyhän Birgitan kirkkoon Lempäälässä, Messukylän vanhaan kirkkoon Messukylässä, Pyhän Olavin kirkkoon Tyrväällä tai Pyhän Marian kirkkoon Sastamalassa. Evääksi viikunaa, päälle jotain villaista, Spotifyn Medieval Tavern Music- lista soimaan, ja kotikutoinen aikamatka viiden sadan vuoden taakse on valmis!

5. Festarikaipuu kalvaa sisimpää, ja a) jos ei halua lähteä isoille festareille sekoilemaan ja ryyppäämään tässä maailmantilanteessa tai b) jos halajaa festareita vähemmän perinteisestä päästä, Mitäs Mitäs Mitäs- festivaalit järjestetään Urjalassa 16.-18.7. Osallistava monitaidejuhla tarjoilee laajan kattauksen musiikkia, taidetta ja paljon muuta monenlaiseen makuun! https://mitasmitasmitas.fi/

6. Mikäli ikävöit luonnon helmaan, mutta budjetti tai aikarajoitukset eivät veny monen päivän kansallispuistoreissuihin ja Kauppiin kuuluu vielä liialti autojen hurinaa, Kaarinanpolku Kangasalla ja Birgitanpolku Lempäälässä tarjoavat luontoilumahdollisuuksia melko lähellä kotia. Erikoismaininta Kaarinanpolun varrella Lihasulassa sijaitsevasta Heramaanjärvestä – postikortinkauniissa maisemissa kirkasvetisen järven rannalla arkiajatukset unohtuvat tehokkaasti.

7. Kuka on ikinä sanonut ei syömiselle ja juomiselle? Tampereen kesä on täynnä ihania ruoka- ja juomafestivaaleja ja minut löytänee ainakin seuraavista:

8. Tampereen ratikka aloittaa liikennöinnin 9.8. Vaikka kyseessä on joukkoliikennemuodon avautuminen, mokomaa raidebussia on odoteltu niin monta vuotta, että siinä on jo tapahtumaa itsessään. Jos siis on tosi tylsää, voi mennä hupiajelulle ratikalla – ja mikäli sitä odotellessa on tosi, tosi, tosi tylsää, ratikan nettisivuilta löytyy laskuri, jota voi tuijottaa ratikan avautumista odotellessa. https://www.tampereenratikka.fi/

9. Elokuun pehmeässä hämärässä järjestetään kesän maagisin yö eli Tampereen Teatterikesään kuuluva Tapahtumien Yö. Luonnollisesti tämän vuoden ohjelmaa ei ole vielä julkaistu, mutta aiempina vuosina Tapahtumien Yö on herättänyt kaupungin eloon monenlaisten esitysten, näytösten, ohjelmien ja tapahtumien avulla. Raivatkaa kaikki kalenteriin tyhjää 5.8. – tätä ei voi missata! https://www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/tapahtumien-yo/

10. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä: Tampere.Finland-sovelluksesta, visittampere.fi, kohokohdat.fi/tampere ja pirkanmaa.menoinfo.fi- sivustoilta löytyy tapahtumakalenterit, nuotiopaikat, urheiluvinkit, museotärpit ja paljon kaikkea muuta saman katon alta. Facebookin Eventsejäkin voi pitää silmällä. Aina tekemisen puutteessa kannattaa kurkata mitä näistä löytyy!

+ Näiden lisäksi tietty Tampereen ikivihreät kesäkohteet ja -tekemiset: Milavida, Kaupinoja, Särkänniemi, Teatterikesä, sisävesiristeilyt, Tammelan tori, Vapriikki, Deli 1909, Mältinranta, Uittotunneli, Arboretum, Tampereen taidemuseo, Laukontori, Rajaportti, Viikinsaari, Kuuma, Tammerfest, maauimala, G-Livelab, Finlaysonin alue, Tallipiha, Sara Hildénin taidemuseo…

Toivottavasti minun äärettömän hyvällä maulla kuratoimani vinkit ovat hyödyksi. Vaikket seuraisi niistä yhtäkään, toivottavasti keksit silti kesälle kivaa tekemistä. Tai vaikket tekisikään yhtään mitään koko kesänä, toivottavasti sinulla on silti hauskaa. Nautitaan kesästä!

Kirjoittanut: Anni Aaltonen


Tapsan kokkinurkkaus

Hei siellä ruudun toisella puolella. Tänään Tapsan kokkinurkkauksessa tehdään wapun klassikkomättöä, eli perunasalaattia isolla perunalla. Koska olen laiska, uskon että samalla vaivalla saa enemmän aikaan, joten triplasin varmuudeksi ohjeen. Tehkää hyvin ja nauttikaa!

Alkuun on hyvä laittaa asioita päälle. Tulevaan koitokseen on valmistauduttava asianmukaisella tavalla. Päälle napsautettavia asioita ovat hella, esiliina ja wappuradio. Lisäksi kaivamme erinomaisen keittotaidon raamatun, Aura Liimataisen johtotähden kaapista eli Parasta kotiruokaa (WSOY, 1995) sekä tarvikkeet lähiässästä. Kas näin olemme valmiita aloittamaan. Innokkaimmille herkkusuille resepti on tarjolla tämän blogin lopussa.

Kuva1  Kuva 1: Tarvikkeet

Ensiksi perunat laitetaan kiehumaan, sillä kilo potaattia ei kypsene haipakkaan. Tällä välin käydään maustekurkkujen ja omenien kimppuun, jotka pilkotaan sopiviksi suupaloiksi. Omenat on hyvä kuoria kirpakan suuntuntuman vuoksi. On makuasia, käyttääkö kaupan maustekurkkuja, kuten itse, vai esimerkiksi venäläisiä hapankurkkuja. Tuorekurkkua en suosi. Liian vetistä. Kuvan etikka ei liity prosessiin, sitä käytetään toisissa yhteyksissä.

Kuva2 Kuva 2: Kurkkuseurakunta

Kokkailemisen aikana tupaköökissä voi huoneilma kokea pienoisen nousun, sillä ohjelmassa on paljon leikattavaa ja silputtavaa, joten nestetasapainosta on muistettava huolehtia. Juveneksen sima on ollut tähän vuodenaikaan erityisessä suosiossani. Mainiota ja raikasta, ennen kaikkea edukasta (3,50;- plo).

Kuva3  Kuva 3: Wappusimaa

Kun hydrostaattinen tasapaino on balanssissa käydään valmistaman kastiketta, joka kruunaa koko makoisan salaatin. Namskis. Kastike saa olomuotonsa seuraavaksi. Otetaan esiin 0,6 kilogrammaa kermaviiliä, opiskelija-asuntosäätiö TOAS:in aikoinaan lahjoittama suola, sinappia, valkosipuli ja sitruunamehu, jota ei ole, harmittavasti. Hetken tuumasin, millä korvaan sitruunamehun särmikkyyden. Mietin maitoa, mutta se on jo kermaviilin muodossa mukana. Etikkakaan ei houkutellut. Päädyn kuitenkin funtsittuani varsin tymäkkään ratkaisuun, ädelbrännviniin: on kulmikasta, sopii myös vapunaikaan. Kermaviilit kaavitaan kulhoon, lisätään dijon, muserrettu valkosipuli, suola ja hyppysellinen sokeria maun pyöristämiseksi. Valmista on. Tällä välin sato keittolevyllä on kypsynyt, mutta on kuuma. On ehdottoman oleellista antaa perunakattilan jäähtyä, muutoin halkeilu on pilkottaessa taattu. Yksi peruna oli luovuttanut olemisen suhteen.

Kuva4 
Kuva 4: Dijonin sinappi voi joillekuille olla liian vahvaa, joten Auran sinappia voi suositella.

Valmis salaatti rakentuu kuin Finlandia-talon perustuskivi: jäähtyneet perunat kuoritaan ja sotketaan hellävaroen yhteen omenoiden ja kurkkujen kanssa. Kastike valutetaan tämän jälkeen sutjakkaasti päälle ja pyöritellään kahdella lusikalla varovasti sikin sokin.

Kuva5 Kuva 5: Kastikeputous, virtaus ei tiedossa.

Koko komeutta kruunaamaan keittokirja mainitsee ”jotakin vihreää”, mikä on hieman hämäävä, sillä osiolla ”Pinnalle” mainitaan yksilöidysti ja nimeltä muun muassa purjo, ruohosipuli tai persilja. Tällä kerralla mieleni minun tekevi kevätsipulia pari rinkulaa. Iskin myös fetanloput mukaan, vaikka eivät ole vihreitä. Valmista. Bon appétit.

Tätä syö noin puolitoista viikkoa yksi henkilö, kulutustahtia voi nopeuttaa syöjien lukumäärää kasvattavalla.

Kuva6

PERUNASALAATTI

5-7 keitettyä perunaa
1 pieni omena
2 maustekurkkua
2-3 rkl hienonnettua sipulia
3 rkl kaprista
2 maustemittaa suolaa
1 maustemitta valkopippuria

Kastike:

2 dl kermaviiliä
2 tl sitruunamehua
1 rkl sinappia
1 valkosipulinkynsi
1 maustemitta sokeria

Pinnalle:
Ruohosipulia, purjorenkaita tai persiljaa

  1. Kuori keitetyt kylmät perunat ja omena. Leikkaa perunta, omena ja maustekurkut kuutioiksi ja pane ne kulhoon.
  2. Lisää kulhoon hienonnettu sipuli, kaprikset ja mausteet.
  3. Sekoita kermaviiliin sitruunamehu, sinappi, murskattu valkosipulinkynsi ja sokeri.
  4. Valuta kastike salaatin päälle lusikalla nostellen. Pane valmis salaatti tarjoilukulhoon ja ripottele pinnalle jotain vihreää. Tarjoa salaatti kylmänä.

Kirjoittanut: Tapio Aropaltio

Kulttuurintäytteinen internet 

Elämme rikasta aikakautta. Maalauksia, tekstejä, videoita ja kaikkea muuta löytää niin katukuvasta kuin netistä. Sehän on lopulta oikein hienoa, kunhan lakkaisimme kutsumasta kulttuuria sisällöksi. Tai no, teknisesti sehän on se sisältöä. Kuitenkin harmittaa, kun lahjakas tekijä julkaisee netissä teoksensa, jonka jälkeen tekijää kutsutaan sisällöntuottajaksi ja teosta sisällöksi. Kaupallisuuden vivahteet nettikulttuurissa ovat ilmiselvät. 

Änyweis, ei ollut tarkoitus haukkua kapitalismia. Tarkoitus oli tuottaa sisältöä! Tässä lista sisältöä internetissä, joka on hauskaa.  

Pornh– noni, vitsit sikseen. Aloitetaan pelistä.

1. GeoGuessr 

Tämä peli on niille, joilla on herännyt voimakas matkustuskiima koronteenin aikana. GeoGuessr on peli, jossa pelaaja tiputetaan keskelle maailmaa Google Mapsin kartalla. Tämä jälkeen tarkoituksena on selvittää, missä kyseinen paikka sijaitsee. Hetken pelaamisen jälkeen ymmärtää, mikä pelissä kiehtoo: vihdoin pääsee käyttämään kaikkea sitä tietoa, mitä tietää muista kulttuureista.  
Vasemmanpuolinen liikenne? Hienoa, joku vanha brittien siirtomaa. 
Outoja kiemuroita teksteissä? Pakko olla hindiä! 
Rynnäkkökivääri kädessä menossa viinakauppaan? Mikä muu kuin Yhdysvallat?  

2. Saharan silmä 

Jatketaan karttojen maailmassa! Mene osoitteeseen: https://www.google.fi/maps/@21.0910507,-11.4399407,84202m/data=!3m1!1e3  

Siinä näet Saharan silmän tai toisin sanoen Richatin struktuurin. Tämä jättimäinen silmä tuijottaa avaruutta päivät pitkät ja pitää huolta siitä, että alienit eivät uskalla laskeutua ainakaan Afrikkaan. Hieno luonnonmuodostelma! 

3. Music Map 

Kaipaatko uutta tuoretta musiikkia? Music Map on palvelu, jonka kautta voi löytää helposti uutta hyvää sisältöä elämään, eli musiikkia. Kirjoita ärtistin nimi hakukenttään ja sen ympärille ilmestyy muiden samankaltaisten artistien nimiä – mitä lähempänä uusi nimi on hakemaasi, sitä samankaltaisempaa on heidän musiikkinsa. Toimii oikeasti yllättävän hyvin, mutta ei aina – Mozartin lähellä komeilee Britney Spears. Musiikillista samankaltaisuutta näillä kahdella on oikeastaan vaan se, että molemmat ovat joskus tuottaneet ääntä.  

4. Aranjuez-konsertto 

Musiikista tulikin mieleeni seuraava sävellys, joka mielestäni kaikkien pitäisi kuulla. Joaquin Rodrigon säveltämä kitara- ja orkesterikonsertto on lemppari sävellyksiäni ehkäpä sen takia, että se on niin helppo. Erityisesti konserton toinen osa on helppo kuunneltava, sillä siitä paistaa minimalismi ja herkkyys – piirteitä, joita vanhemmassa taidemusiikissa harvoin esiintyy. Tässä linkki! 

https://www.youtube.com/watch?v=KzEFQW9CXGc (älä lue kommentteja, ne ovat ärsyttäviä)  

5. Freerice 

YK:n Maailman ruokaohjelma hankki kymmenisen vuotta sitten omistukseensa http://freerice.com/ nimisen verkkosivun, jossa tarkoituksena on vastata trivia-kysymyksiin ja jokaisen oikean vastauksen myötä pieni määrä ruoka-avustusta lahjoitetaan sitä tarvitsevaan paikkaan. Homma toimii niin, että verkkosivu saa rahaa mainoksista, joita pelaaja katsoo ja niistä saadulla rahalla ostetaan ruokaa. Valitettavan länsimaalainen hyväntekeväisyysalusta, mutta mieluummin YK:n mainokset kuin Mark Zuckerbergin! 

6. Kuvataitelijoiden taloja 

Lopuksi kevyempää, mutta kovin esteettistä kuvasisältöä. Italialainen arkkitehti Federico Babina piirteli taloja, jotka miimikoivat kuuluisten maalareiden siveltimenjälkiä. Vaikea selittää, katso siis linkki:
https://www.archilovers.com/projects/220321/gallery?2050595  

Siinä mielestäni hauskoja kulttuuriasioita verkossa, naaaatttikaa! 
Kirjoittanut: Jaakko Suomalainen

TEE TESTI: SAA KORONA-MOODBOARD!

Monen monta sosiaalista eristäytymisviikkoa, lukemattomia rullia pyhiä kääröjä (vessapaperia), supernoloa tekniikan räpeltämistä kesken Teams-kokousten sekä Uudenmaan (täysin oikeudenmukainen ja valitettavan väliaikainen) eristäminen lopusta maasta ovat koetelleet meitä kaikkia eri tavoin. Jos oma koronaidentiteetti kuitenkin vielä uupuu, ei mitään hätää beibi: testaa tästä, millainen estetiikka sinun karanteeniisi sopii!

 1. Mikä on paras coping-keinosi?
A) viinipullo tai viinapullo, en ole nirso
B) pakkomielteinen ovenkahvojen desinfiointi
C) triathlonia varten treenaaminen
D) Doriksen ovella kolkuttelu ja hallituksesta valittaminen Iltalehden kommenttipalstoilla

2. Ruoka-aika. Menustasi löytyy:
A) pizzaa Woltista
B) kaurapuuroa kera purkkipapujen
C) itseleivottua hapanjuurileipää
D) käyn hakemassa valmisaterian kaupasta, niin kuin eilen ja toissapäivänäkin

3. Vapaa-ajanvietteesi?
A) margaritojen sekoittelu
B) koronauutisten lukeminen, koronauutisten katsominen, koronatiedotteiden seuraaminen, korona-ajan kieltojen kertaaminen, koron
C) alaviitteiden tekeminen ja kurssikirjallisuuden perinpohjainen analysointi
D) yskiminen julkisissa kulkuneuvoissa

4. Oletko ostanut Nintendo Switchin?
A) ostin Animal Crossinginkin
B) ei oo rahaa
C) ei oo aikaa
D) konsolipelaaminen on tomppeleille

5. Oletko tilannut jonkin uuden suoratoistopalvelun?
A) olen
B) olen, enemmän kuin 2
C) oikeastaan olen peruuttanut Netflixin tilaukseni ollakseni parempi ihminen
D) katson vain 240p elokuvia Putlockerista

6. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten unirytmiäsi?
A) menen nukkumaan aamuneljältä ja nukun 12 tuntia
B) en nuku, vaan lähetän anonyymejä vihaviestejä Jodelissa
C) menen nukkumaan iltakymmeneltä ja herään virkeänä auringonnousuun
D) herään juuri sopivasti mennäkseni terrorisoimaan naapurikorttelin Salen ensimmäistä aukiolotuntia

7. Suosikki etäyhteyspalvelusi?
A) Discord
B) Microsoft Teams Tuni Groups
C) Zoom
D) en usko etäyhteyksiin tai henkilömäärärajoituksiin tai Sanna Mariniin tai kymmeneen käskyyn

8. Valitse mietelause.
A) Kokkaan mielelläni viinin kanssa, joskus jopa lisään sitä ruokaani!
B) Ihminen ratkaisee.
C) What’s your excuse? (suom. Mikä on sinun tekosyysi?)
D) Yolo (suom. you only live once)

9. Karanteenissa kismittää eniten se, että
A) ei pääse Dorikseen
B) me kuollaan kaikki
C) salit on kiinni
D) ei pääse Dorikseen, mutta d-vaihtoehto

10. Karanteenilookkisi
A) pyjamapaita, vaihtelevasti jopa myös -housut
B) kasvomaski, luotiliivi ja kumihanskat
C) lenkkarit, joogamatto ja sykemittari
D) full face koska tarjoilen lookkeja Hämeenkadulla

Bonuskysymys 1: Ostitko Lidlin lenkkarit?
Bonuskysymys 2: Oletko ladannut TikTokin?
Näitä sopii pohtia ihan oman sekä läheisten mielenterveyden kannalta, eivät vaikuta testin tulokseen.

Katso oma Moodboardisi alta!

Eniten A-vastauksia: RAPPIOROMANTIKKO
eniten-a-rappioromantikko

Eniten B-vastauksia: INKVISIITTORI
eniten-b-inkvisiittori

Eniten C-vastauksia: KUUKAUDEN TYÖNTEKIJÄ
eniten-c-kuukaudentyöntekijä

Eniten D-vastauksia: ANTIKRISTUS
eniten-d-antikristus

Kirjoittanut: Kia Kotilainen

Dystopiat ovat kivoja

Kuva1

Ulkona on kaunista ja lämmintä. Se ahdistaa. Etenkin sen takia kun sinne ei voi mennä tekemään sitä tärkeintä aktiviteettia eli viettämään vappua. Tämän vuoksi onkin kiva uppoutua maailmoihin, joissa on myös kaikki aivan pilalla eli dystopioihin. Dystopiahan tarkoittaa utopian vastakohtaa, eli kun tulevaisuus meneekin aivan hanskaan ja kellään ei ole kivaa. Tällaiset ajatukset saattaa olla nytkin mielessä, mutta ei nyt anneta sen haitata, sillä kunnon dystopiassa hommat on niin tuhannen perkeleen solmussa ettei sitä paranneta vain omaan kämppään lukkiutumalla.

Viihdettä sanotaan aina eskapismiksi, eli että sen avulla pyritään pakenemaan arjesta eri paikkaan. Tämän vuoksi minua ihmetyttääkin dystopioiden viehätys, sillä keksin vähintään sata asiaa jotka on paremmin omassa arjessani kuin esimerkiksi ydinsodan jälkeisen Moskovan viemäreissä mitä Metro 2033:n maailmassa on. Okei 98 asiaa keksin, asun kuitenkin Hervannassa. Itse näin suurena dystopioiden ystävänä – tai no oikeastaan niistä kiinnostuneena – annankin muutamia suosituksia dystopiahassutteluista, joilla viedään ajatukset pois koronasta ja siirretään ahdistus muihin asioihin. Seuraavissa suosituksissa on pari kolme esimerkkiä niin elokuvista, kirjoista kuin peleistä, joissa hyvin ikävä tulevaisuus on erittäin jännä paikka uppoutua

Elokuvat:

  1. Mad Maxit
    Äärettömän ikoninen leffasarja, johon kuuluu neljä elokuvaa joista kolme kannattaa katsoa, joka ei ole lainkaan huono suhde, kun verrataan esimerkiksi Hobittiin joista kannattaa katsoa vain ensimmäinen osa puoliksi. Leffoissa on äärimmäisen upeasti tehty maailma, joka kehittyy ensimmäisen osan yhteiskunnan epäselvästä hajoamisesta ja luisumisesta nihilismiin aina jatko-osien kaaokseen ja vahvimman oikeuteen. Ensimmäinen osa on hyvin camp henkinen ja vaikea elokuvana, joten siksi suosittelenkin melkein aloittamaan toisesta osasta, joka on äärettömän upea ja tärkeä legenda dystopiaskenessä, josta ammennetaan populaarikulttuurissa jatkuvasti; Kolmosessa hyvää on pääosin ei mikään. Siinä on Tina Turner näyttelemässä ja laulamassa tunnaria, eikä se ole edes elokuvan huonointa antia, se kertoo siitä jotain.

Mutta sitten tuli neljäs osa Mad Max Fury road, joka on aivan naurettavan luja elokuva. Siis niin upeaa audiovisuaalista actionpläjäystä, jossa kerrotaan valtava määrä tarinaa seitinohuella juonella. Maailman pisin takaa-ajokohtaus kestää koko elokuvan verran. Ainoa leffa jonka olen katsonut leffateattereissa kahdesti ja vieläpä peräkkäisinä päivinä. Siinä on liekinheitinkitara!

  1. Matrix
    Ihan eri näkökulman dystopiaa, joka on hyvin relevantti nykyäänkin. Mitäs jos tekoäly pilaa kaiken ja elämme simulaatiossa? Huhhuh mikä asetelma, mitäs jos tehdään siitä elokuva? Näin siistiä leffaa ei ole varmaan tehty ikinä, sillä tämä elokuva jätti oman leimansa kulttuuriin vuosikymmeniksi eteenpäin. Vaikka leffa on scifiä niin se on vanhentunut erittäin hyvin ja teema kantaa edelleen. Huikea leffa, suosittelen kaikille. Paitsi jos sinulla on krapula, silloin sydämentykytykset ovat liian hirveitä.

  2. Interstellar
    Muistatko vielä ilmastonmuutoksen? Se ei ole mennyt minnekään ja siitä saa olla yhä huolissaan. Entä jos se tosiaan pilaakin kaiken ja muuttaa maasta asuinkelvottoman, mutta hitaan ja kuristavan tukehtumiskuoleman kautta? Tästä kaikesta kivasta kertoo Interstellar. Vastauksia löydetään avaruudesta jos sieltä vaikka löytyisi asuinkelpoinen planeetta kuolevalle ihmiskunnalle. Elokuva on samaan aikaan hyvä keino ahdistua ympäristöstä, avaruuden valtavuudesta ja ihmiskunnan tulevaisuudesta. Aiheuttaa myös tykytyksiä, en suosittele krapulan kanssa nautittavan.

Kirjat:

  1. Dmitri Gluhovski – Metro 2033
    Jos ajattelit että Iidesrannassa on kurjaa niin oletko ajatellut elää Moskovan metrotunneleissa ydinsodan jälkeen, jossa asuu natseja, kannibaaleja ja mutantteja? Lisäksi siellä riehuu rutto. Kirja on äärettömän ahdistava kuvaus ihmiskunnan kuolinkorinoista, jossa pyritään elämään ties millä ja kamppaillaan väistämätöntä vastaan. Kirja vähän lässähtää loppuun tultaessa, mutta maailma pitää otteessaan ja synkkää on. Suosittelen lämmöllä jos tuntuu siltä että ahdistus olisi kivaa.

  2. Antiutopioiden kova kolmikko eli George Orwell – 1984, Ray Bradbury – Fahrenheit 451 ja Aldous Huxley – Uusi uljas maailma.
    Antiutopia tarkoittaa utopiaa, jolla on niin paljon luurankoja kaapeissa, että ollaan lähempänä dystopiaa mutta ei kuitenkaan niin että kaikki olisi pilalla samalla tapaa kuin että planeetta olisi pyyhitty ydinpommein sileäksi. Kun kaappeja avataan ja sieltä paljastuu valtava määrä qmoittavia luurangsmänejä, voi maailma olla vielä painajaismaisempi kuin vain kaoottinen selviytymiskamppailu tuhon jälkeen.

Tämä kolmikko kirjoittaa tällaisista maailmoista eri näkökulmista: Uusi uljas maailma on selkeä antiutopia, jossa koko ihmiselämä on alistettu banaaliin limboon turruttamalla aistit loputtomalla viihdesyötöllä ja relativismilla. 1984 on ahdistuksen täyteinen kuvaus totalitaarisen yhteiskunnan kyvystä muokata nykypäivän avulla menneisyyttä, joka muokkaa uudelleen nykypäivää. Patinistin painajainen ja ainakin itselleni yksi karmaisevimmista kirjoista joita olen lukenut – ja minä sentään pidän kauhukirjallisuudesta. Fahrenheit 451 on palanen kumpaakin, jossa tieto ja kulttuuri on vahvan kontrollin takana, mutta viihde ja etenkin sosiaalinen media (!) päämäärätietoisesti turruttaa yhteiskuntaa. Äärettömän hyviä kirjoja mutta en suosittele lukemaan näitä putkeen. Itse tein niin ja oli paha mieli pitkään.

Pelit:

  1. Deus ex

Ensimmänen Deus ex on salaliitoilla kyllästettyä illuminatisekoilua, jonka jälkeen foliohattuun tekee mieli ommella lyijyvuori ja magneetein sekä X-filesin tunnaria takaperin soittaen karkoittaa aivovarkaiden 5G aallot. Tässä pelissä on niin paljon salaliittoja ja juonia, että luottamus maailmanjärjestykseen on koetuksella. Tämä näkyy niin pelin sisällössä kuin suunnittelussa. Tästä osoituksena on se, että peli sijoittuu aluksi New Yorkiin ja siinä näkyy kaupungin siluetti hyvin. Teknisien rajoitusten takia vuoden 2000 pc-pelissä siitä kuitenkin karsittiin WTC-tornit ja se kirjoitettiin peliin sisään niin, että terroristit olisivat sen tuhonneet. Vuosi oli siis tosiaan 2000. Vuonna 2001 pelin tekijät saivat aika paljon kuumaa tämän vuoksi. Sattumaako?  

Pelin idea sen sijaan on törkeän ajankohtainen ja järjettömän kuumottava, sillä pelissä leviää Kiinasta lähtöisin oleva virustauti, joka niittää ihmisiä kuin viikatemies steroideissa. Kuulostaako tutulta? Mitäs jos juoneen liitetään että tauti onkin ihmisen luoma. Tunnelmaa ei todellakaan latista se, että tautiin on olemassa vastalääke. Ongelma vain on että sekä tautia että vastalääkettä tuottaa sama firma. Tätä tarjoaa tämä pelien mestariteos. Jos innostaa niin jatko-osiakin peliin on tehty, mutta niistä kannattaa pelata vain kolmosta, joka on erinomainen mutta ei oikein mahdu dystopiaskeneen muuten kuin esiosana. Peleissä on myös naurettavan luja soundtrack.

  1. Fallout pelisarja

Dystopiapeleistä ei oikein voi puhua jos Fallouteja ei mainita. Itse olen pelisarjan valtava fani ja olen pelannut ne kaikki läpi lukemattomia kertoja. Premissi on tämä: 2077 maailma paloi ydinsodassa. Ihmiskunta on raunioina ja selviytyjiä on vain vähän ja elämä on kaaosta. Tässä vaiheessa sinulle annetaan tehtävä poistua bunkkerista suorittamaan eri tehtäviä ja pelastamaan se mikä pelastettavissa on. Pelien alkuasetelma vaihtelee merkittävästi, mutta idea on joka kerta sama. Peleille tunnusomaista on synkkä ja ahdistava tunnelma, kiero ja pikimusta huumori ja hyvin väkivaltainen sisältöä. Peleissä on myös erinomaista juonta, dialogia ja tarinankerrontaa joka tempaisee mukaansa ja rutistaa otteessaan. Tai no näin on ainakin osissa 1, 2 ja New Vegas.

Pelisarjaan kuuluu tosiaan kuusi peliä, joista voin suositella viittä, mutta en samasta syystä sillä pelit ovat keskenään hyvin erilaisia. Pelit 1 ja 2 ovat 90-luvulla tehtyjä isometrisiä roolipelejä, jotka ovat vaikeita päästä sisään, mutta ne ovat tarinoiltaan parhaat; Fallout tactics kannattaa unohtaa. Fallout 3, New Vegas ja 4 ovat ensimmäisestä persoonasta kuvattuja räiskintäroolipelejä, jotka ovat helppoja hypätä mukaan. Pelien kirjoitus on hyvin vaihtelevaa osien kesken mutta kaikki ovat peleinä hyvin toimivia, vaikka hieman vihaankin nelosta, mutta se on selkeästi helpoin peli hypätä kelkkaan sisään.

Kirjoittanut: Juho Aarikka

Mitä tehdä karanteenissa?

IMG_7975

Pelasta arkesi ja koko Suomi näillä vinkeillä. Huomaathan, että teksti on tehty pääasiassa huumorilla, itselle naureskellen ja silti tosielämän tilanteisiin nojaten.

  1. Rupea oman elämäsi sohvaperunaksi.

Netflixistä löytyy niin hyviä kuin erittäin huonojakin leffoja. Jos haluat elää symbioosissa sohvasi kanssa, on Netflix hyvä ystävä tähän. Kunhan se oppisi pois huonosta tavastaan kysyä ”Katsotko vielä tätä: x?”

  1. Kohota itsetuntoasi.

Ylläolevan lisäksi on mahdollisuus parantaa itsetuntoasi katsomalla roskatv:tä eli toisin sanoen realitysarjoja! Omat suosikkini oman arvon tuntemiseen ovat: tempparit, sex on the beach ja love island.

  1. Kiusaa itseäsi kultaisilla muistoilla.

Jos taas vastakkainen suuntaus houkuttaa, kiusaa itsesi itkun partaalle vanhoilla loma- ja kesä- ja vappukuvilla. Oma paheeni on tilata niistä kuvia ja Ifolorin ylihinnoiteltuja kuvakirjoja.

  1. Ala TikTok-tähdeksi.

Mikä olisi parempaa kuin kerätä somenäkyvyys valmiiksi, jotta kesällä voit kerätä kolehdit taskuun influencerina eikä murehtia menetettyä työpaikkaa? Laita häpeän ja nolostumisen tunteet sivuun ja lataa sovellus.

  1. Tykitä kouluhommat pakettihi femman arvosanoilla.

Voit myös tehdä timanttisen opinnäytetyön, kun aloitat jo nyt. Kirjastojen laina-ajatkin on pidentynyt kivasti niin tekosyitä ei enää ole!

  1. Pelaa, pelaa, pelaa.

Onhan valloillaan oleva tilanne tavallaan kaikkien gamerpoikien ja -tyttöjen unelma! Kukaan ei voi sanoa mitään, jos koko päivä menee pelaillessa Runea sun muuta. Opettele uuden pelin mestariksi nyt kun on aikaa.

  1. Kalsarikännit.

Ala kansallissankariksi noudattamalla perisuomalaista perinnettä. Ole suomalaisuuden perikuva luvan kanssa!

  1. Pidä Silent disco.

Tämä ohje menee hyvin yksiin ylläolevan kanssa. Laita kuulokkeet korville, käännä musiikkipaheesi kattoon and shake that booty – naapurisi ja kissasi varmasti arvostavat!

  1. Herkkuähkyile.

Ainakin allekirjoittanut on toteuttanut tätä hyvin. Perustelut: kaikki on sallittua näissä vaikeissa oloissa. Joskus yritin huijata itteeni marjoilla, mut siitä tuli vaan vihaiseksi.

  1. Kevätsiivous ja pelasta kasvit-projekti.

Nyt on korkea aika ruvata oman elämäsi emännäksi tai isännäksi! Laittamalla paikat kuntoon tunnet ääretöntä ylemmyyden tunnetta. Kasvini ovat olleet myös viime aikoina todella tyytyväisiä, kun oon (tylsyyden takia) kerrankin muistanut kastella niitä.

  1. Virtuaalitodellisuudet.

Siirrä sosiaalinen kanssakäymisesi virtuaalitodellisuuksiin. Tai luo kokonaan uusi persoona sinne! Todellisen persoonasi harjoittamista voi tehdä myös erilaisten etäpalveluiden kautta, ihan oikeiden ystäviesi kanssa.

  1. Valloita uusi alue elämässäsi.

Tähän nyt käy mikä tahansa. Uusi harrastus tai vaikka keittiö. Itse valloitan parhaillaan jälkimmäistä. Mikään ei kuluta päivän tunteja nopeammin kuin amatööri yrittäen tehdä keittiössä masterchef-laatuista safkaa.

  1. Dating online.

Nyt on aikaa panostaa parisuhteen luomiseen ja perustamiseen. Löydä siis unelmien prinssi tai prinsessa netin ihmeellisessä maailmassa. Mikä parasta treffit voi järjestää helposti, vaikka Habbo-hotellissa. Treffit myös pystyy lopettamaan laittamalla koneen kiinni, jos prinssin sijaan eteen tulee Juha88! Helppo ulospääsy on takuuvarma.

  1. Kesäkuntoon 2020.

Panostamalla itseesi panostat tulevan kesän onnistumiseen – vaikka se alkaisi vasta heinäkuussa. Kotijumpat ja lenkit ovat nyt inessä. Lenkit esimerkiksi mahdollistavat oman kotikaupunkisi tuntemisen täysin uudella tavalla, kun kahden kilometrin lenkki paisuu koko päivän kestäväksi retkeksi. (lue: eksyt lähikortteliin)

  1. Laadi Bucket List.

Nyt kun monet asiat ovat menneet jäihin on parempi santsata tulevaisuuden suunnittelemiseen, jottei mikään menetetty asia jää kokematta! Tee loppuvuodelle toimintasuunnitelma ja noudata sitä viimeiseen asti. Uutena vuotena voit todeta tyytyväisenä välttäneesi epäonnistumisen.

  1. Ala luovaksi.

Kirjoita, maalaa, piirrä, laula, soita muutakin kuin suuta ja vältä leikkaamasta omaa korvaasi irti.

  1. Lue itsesi sivistyksen pariin.

Lue vihdoinkin ne kirjat, jotka ovat jääneet kakkoseksi kurssikirjoille. Tai kuuntele ne podcastit, jotka ovat jääneet kuuntelematta, koska luennoitsijoiden sulosoinnut soivat jatkuvasti luupilla päässä.

  1. Muunnu yöeläimeksi.

Maailma on hyvin erilainen paikka yöllä ja nyt on mahdollisuus kokea se. Tv:stä tulee pelkkiä murhaohjelmia ja kadulta kuuluu örvellyksen ääniä yön pikkutunteina. Näiden kahden yhdistelmä tuo varmasti jännitystä elämääsi, kun mielikuvitus ottaa vallan.

  1. Online shopping, Instagram sekä Facebook- kirppikset.

Vähäiset rahat on helppo tuhlata kotisohvalta istuen! Uudista vaatekaappi ja myy samalla vanhat kledjut kirppiksellä.

  1. Kotiremppa ja sisustaminen.

Puuha-Peteksi muuttuminen kuulostaa helpolta, mutta perehdytykseen on löydettävissä laadukkaampaakin laadukkampia Youtube-videoita! Jee! Vasara käteen ja vessaremontti tulille.

Mitkä ovat omat vinkkisi? Jaa ne kommenttiosiossa ja levitä hyvää eteenpäin näinä vaikeina aikoina. Etähalit ja jaksamiset vielä kaikille!

Kirjoittanut: Taru Lahtinen

Huijaaminen ja shakkipeli

Kuva1

”Jonkinlainen abstrakti sotaharjoitushan tämä on, mutta ei shakki mikään simulaatio ole.”
– lautapeliopas Shakkipelistä

Totista puuhaa shakki sitä vastoin toisinaan on: vuoden 2014 Tromssan shakkiolympialaisissa kuoli kaksi ja katosi viisi. Kehtaavatkin väittää, etteikö shakissa olisi kyse elämästä tai kuolemasta!

Lautapelioppaan mukaan pelien kuninkaan vuorovaikutusprosessi on hyvin intiimi: 8×8 neliön ruutulauta on sen verran ahdas, että jokaisella siirrolla on varmasti merkitystä. Siksi pelaaja, joka haluaa voittaa, on pelattava äärimmäisellä tarkkuudella. Toisinaan käy niin, että ylpeys astelee lankeemuksen edellä ja osa sortuu petoksellisiin toimenpiteisiin yrittäessään kääntää tappion voitoksi. Huijaamisen historia shakissa on lähes yhtä vanha kuin peli itsekin. Kerrotaan Tanskan kuninkaan Knut Suuren tapetuttaneen sen aatelisen, jota hän epäili vilpistä. Näkyypä vaikutus ja ”skoijaaminen” jopa saksan kieltä myöten. Tiesitkö, että fraasi einen Türken bauen (rakentaa Turkkilainen) ja türken (eli ”tehdä turkkilaiset”) tarkoittavat petkuttamista? Aivan syynä on shakki ja fuskaaminen.

Kävipä vuonna 1769 sillä tavalla hassusti, että Itävallan keisarinnan Marie Theresa hoviin oli kutsuttu muuan Wolfgang von Kempelenin (1734-1804). Herra von Kempelen tunsi sattumoisin ääretöntä vetoa erään ranskalaisen magnetiikkakokeisiin. Koetilaisuus oli menestys, ei liioin sen magneetillisen vuorovaikutuksen tähden, vaan siksi, että von Kempelen julisti, että hän pystyy rakentamaan vielä taidokkaamman koneen ja tämä konepa pelaisi kaiken lisäksi shakkia! Herran von Kempelen tarttui tuumasta toimeen ja veisti koneen, joka pelasi shakkia. von Kempelen esitteli taideteoksensa julkisesti Wienissä vuonna 1770, jonka jälkeen kone kiersi ympäri ämpäri Eurooppaa voittaen suurimman osan peleistään loisteliaasti. Mainittakoon, että Turkkilainen otti mittaa sellaisistakin julkimoista kuin Napoleon I (the Bonaparte) ja Benjamin Franklin. Koneesta käytettiin nimitystä ”the Turk”.

Lyhykäisyydessään Turkkilainen oli puinen kone, jonka kyljessä kolme ulosvedettävää laatikkoa. Yhdessä niistä oli pääsy Turkkilaisen sisuskaluihin eli hammasrattaistoon. Toisen oven takaa paljastui tyhjää tilaa, josta myöhemmin. Kolmas, alin vetolaatikko kätki sisäänsä muhkeita tyynyjä ja norsunluiset shakkipelin nappulat. Koko koneen kruunasi totta kai itämaisiin tamineisiin sonnustettu nukke. Turkkilainen hyödynsi peleissään turkkilaista (tai oikeammin itämaista) stereotypiaa, johon lukeutuivat muun muassa musta parta ja vasemman käden laittoman pitkä piippu. Oikea käsi lepäsi pöydällä. Herra Turkkilainen oli sonnustautunut myös turkkilaiseen takkiin. Päänsä hän oli kietonut paksuun turbaaniin korostaakseen stereotyyppistä vaikutelmaa.

Aina kunkin esityksen alussa koneen esittelijä avasi laatikon etuluukut havainnollistaakseen paitsi Turkkilaisen hienoja hammasrattaita, myös todistaakseen, että kukaan ei harjoittanut salapiileskelyä. Laatikkoon oli kuitenkin upotettu pieni peili, jonka ansiosta sisusta näyttäytyi tyhjänä, mutta koneen kulmaukseen saattoi kätkeytyä minimaalinen shakkitaituri. Alkuaikoina konetta käyttikin sodassa jalkansa menettänyt shakkimestari Worowski (ehkäpä puolalainen), joka muulloin esiintyi yllättäen tekojalkojensa kanssa. Nerokasta!

Konetta ohjaavalla riitti esityksen aikana työnsarkaa, sillä Turkkilaisen miettiessä siirtoaan hän liikutti koneen kylkeen rakennetun turkkilaisen käsiä ja silmiä sekä vielä harhautukseksi tarkoitettua valekoneistoa. Koneen sisuksissa oli liukuva istuin, jolla koneen sisällä piileskellyt ja siten Turkkilaista ohjaava ihminen liikkui puolelta toiselle, kun koneen osia esiteltiin yleisölle. Sisällä oleva ihminen saattoi istua vedettävän laatikon jättämässä tilassa, jolloin hänen jalkansa eivät missään vaiheessa näkynee ulospäin. Mutta kuten mainittua, koneen sisään sopi näppärästi jalkapuolinen puolalainen sotaveteraani ja pari muutakin nerokasta pelaajaa eri vuosikymmeninä.

Pöydällä ollut shakkilauta oli ohut. Norsunluisten shakkinappuloiden pohjiin oli asetettu pienet, mutta vahvat magneetit; myös itse peliareenassa oli magneettipohja. Samoin laudan alla roikkui naruista magneetteja, jotka siis näkyivät koneen sisällä piileskelleelle. Kun nappulaa siirrettiin ruudulta toiselle, pöydän sisällä oleva magneetti nousi ja asettui paikalleen, jolloin konetta ohjaava ihminen huomasi siirron. Lisäksi shakkilaudan ruudut oli numeroitu yhdestä kuuteenkymmeneenneljään, mikä helpotti nappuloiden liikuttamisen seuraamista. Sisällä olevat magneetit aseteltiin niin, että ulkopuolella vaikuttavat magneettikentät eivät vaikuttaneet niihin. Von Kempelen olikin sangen usein viehättynyt suurikokoisiin magneettiesineisiin ja magneetteihin , jotka hän asetteli näyttävästi pelilaudan sivulle näyttääkseen, että Turkkilainen ei sentään käyttänyt magnetismia hyväkseen!

Koneen käyttäjä työskenteli sisällä kynttilän valossa (puinen työympäristö ja kynttilät sopivat tunnetusti yhteen, mutta mitään onnettomuuksia ei tietojen mukaan sattunut). Kynttilän savu johdettiin Turkkilaisen turbaanissa olevan tuuletusputken kautta ulos – eli Turkkilainen päästeli pelin aikana varsin jouhevasti höyryjä ulos pääkopastaan. Tämä ei tiedettävästi herättänyt kummeksuntaa – ajateltiinhan turkkilaisten ajan tavan mukaan polttavan kuin korsteenit.

Vuonna 1805 von Kempelen myi koneensa keksijä Johann N. Maelzelille, joka jatkoi koneen esittelemistä. Kone pelasi mm. Napoleonia vastaan[1] von Kempelenin kuoleman jälkeen 1809. Tämän jälkeen konetta palloteltiin useitten eri omistajien välillä. Tulipaloon Turkkilaisen tarina päättyi. 5. heinäkuuta 1854 Philadelphian museoon syttyi tulipalo, kun kansallisteatterista alkanut pätsi levisi maalaus- ja luonnonhistorian museon puolelle museoon.

Turkkilaista seurasivat pian toiset shakkimaatit, joista tunnetuimmat olivat Ajeeb ja Mephisto. Ajeeb oli automaatti, jonka rakensi Charles Hooper. Hän esitteli laitteensa Kuninkaallisessa Polyteknillisessä Instituutissa vuonna 1868. Ajeebin taru päättyi niin ikään liekkeihin. Mephiston puolestaan väsäsi vuonna 1876 Charles Godfrey Gumpel (n. 1835 – 1921). Tarina ei kerro, minne kone päätyi vuoden 1912 jälkeen.

Vuosisadat 1700- ja 1800 olivat ensimmäisten shakkimaattien kulta-aikaa. Oman aikansa tietokoneina ne hämmästyttivät kansalaisia kysymään, voiko kone pelata shakkia. Ei kai sentään? Kesti kuitenkin aina vuoteen 1997, jolloin vasta hallitseva maailmanmestari Garry Gasparov hävisi tietokoneiden parhaimmalle, Deep Blue One:lle. Mainittakoon tässä yhteydessä, että tietokoneille järjestetään omia kilpailuitansa, joissa ne ottavat mittaa toistensa laskutehosta. Ensimmäinen kansainvälinen tietokoneshakkiottelu pidettiin vuonna 1967. Tukholmassa pidettiin puolestaan vuonna 1974 ensimmäinen tietokoneiden maailmanmestaruusturnaus, jossa 13 konetta kahdeksasta maasta pelasi neljä kierrosta. Koneet sijaitsivat kotimaissaan ja tiedonsiirto niiden välillä tapahtui puhelimitse koordinaatiokeskuksen kautta. Ensimmäisen maailmanmestaruuden voitti neuvostoliittolainen Kaissa-shakkiohjelma. Tietokoneshakkia kuuleman mukaan myös harrastetaan, mikä tapahtuu siten, että harrastajat vertailevat eri koneohjelmia keskenään ja pitävät ranking-tilastoja. Nykyään pelissä etulyöntiasema on sillä, jolla on parhaimmat shakkiohjelmat koneellaan. Ennen voitti se, jolla oli uusimmat painokset shakkikirjallisuudesta.

Mitä huijaamiseen tulee, nykyisin ei tarvitse keksiä shakkikoneita, kun sellaisen jokainen saa puhelimeensa, mistä syystä kilpailujen aikana luurin näppäileminen on ankarasti kielletty myös vessareissujen ulkopuolella. Toinen tapaus liittyy sekin puhelimen dataa vastaanottavaan toimintaan: vuonna 2008 iranilaispelaaja jäi kiinni siitä, että sai tekstiviestejä hyvistä siirroista kaveriltaan, joka seurasi turnausta televisiosta. Oikeaa ja aitoa liveshakkia siis! Kolmas fuskausvaihtoehto on esimerkiksi asentaa korvaansa huomaamaton langaton kuuloke, joka vastaanottaa hyviä siirtoja. Mutta täydellä syyllä on kysyttävä, miksi aina pitäisi tehdä laskennallisesti paras siirto, jos yllättävä, äkkiarvaamaton siirto osoittautuu psykologisesti paremmaksi. Kysymys on kuitenkin mahdollisuuksia taiteesta ja pelillisestä kompositiosta. Oikeasta luovuuden dynamiikasta.

Lopuksi pari erää dynamiikkaa. Kommentit ja analyysit allekirjoittaneen.

**********

Napoleon Bonaparte vs The Turk (Automaton)[2]
”Napoleon Torn Apart” – Schoenbrunn Schloss (1809)
King Pawn Game: Napoleon Attack (C20) * 0-1

1. e4 e5 2. Df3 Rc6 3. Lc4 (yrittää koulumattia 4. Dxf7+#) Rf6 4. Re2 Lc5 5. a3 d6 6. O-O Lg4 7. Dd3 Rh5 8. h3 Lxe2

Piti pelata 8. g3 Lxe2 10. Dxe2 Rd4 11. Dd1 Df6, vaikka valkean asema onkin jo vaikea.

9. Dxe2 Rf4 10. De1 Rd4 11. Lb3
Rxh3+ 12. Kh2

Ei tietenkään 12. gxh3?? Rf3+ voittaen.

12. – Dh4 13. g3 –

Uhkasi 13. – Rf3+ 14. gxf3 Rf4+ matittaen valkean monarkin.

13. – Rf3+ 14. Kg2 (14. Kh1 Rxf2++ jne.) Rxe1+ 15. Txe1 Dg4

Taistelu on ratkennut ja menossa lujaa kohti Waterloon päätepysäkkiä. Seuraa vielä valkean majesteetin kujanjuoksu ja perikato. Musiikkisuositus: Abba – Waterloo (1974)

16. d3 Lxf2 17. Th1 Dxg3+ 18. Kf1 Ld4 19. Ke2 Dg2+ 20. Kd1
Dxh1+ 21. Kd2 Dg2+ 22. Ke1 Rg1 23. Rc3 Lxc3+ 24. bxc3 De2# 0-1

*********

Event ”Rated Correspondence game”
”TapsA vs. flatron1 – maalisk. 2020
French Defense: Winawer Variation, Maróczy-Wallis Variation (ECO C18) * 1-0

1.                   e2-e4             e7-e6
2.                   d2-d4            d7-d5
3.                   Rb1-c3          Lf8-b4
4.                   e4-e5             c7-c5
5.                   a2-a3            cxd4
6.                   a3xb4            d4xc3
7.                   b2xc3            Dd8-c7
8.                   Rg1-f3          Dc7xc3+?!

Tämä sotilaanryöstö on ilmeisen virheellinen, sillä se jouduttaa valkean kehitystä. Mustan olisi pitänyt itse jatkaa omaa liikekannallepanoa pelaamalla 8. – Rd7, sillä sotilas c3:ssa ei juokse karkuun… Mahdollisessa jatkossa 8… Rd7 9. Dd4 Re7 10. Ld3 Rg6 11. O-O Rdxe5 12. Rxe5 Dxe5 13. Dc5 Ld7 14. b5 b6 15. Db4 mustan asema on pitävä. Nyt sen sijaan pelijatkossa mustan asema on vaikea.

9.                   Lc1-d2          Dc3-c7
10.                 Ta1-a3          Rg8-e7
11.                 Lf1-d3          O-O??

Musta linnoittaa suoraan valkean hyökkäykseen. Tässä kohdin piti ensiksi jouduttaa kuningatarpuolen kehitystä pelaamalla Rbc6. Tähtäimessä on valkean etuvartioasema e5.ssä, jonka tuhoamiseen mustan tulisi keskittyä. (11… Rbc6 12. Lc3 Rg6 13. b5 Rcxe5 14. Rxe5 Rxe5 15. O-O Ld7 16. b6 Db8 17. bxa7 Dd6 18. Tb3)

12.                 Ld3xh7+       Kg8-h8?!

Epätarkkuus. Rohkea Kxh7 on paras, vaikka pelijatko 12… Kxh7 13. Rg5+ Kg8 (13. – Kg6? 14. Dg4 tai 13. – Kh6 15. Th3+ matein) 14. Dh5 Dxe5+ 15. Kd1 Dxg5 (pakko) 16. Lxg5 f6 (uhkasi 17. Th3 jne.) 17. Lxf6 Txf6 (17. – gxf6?? 18. Tg3+) 18. De8+ Tf8 19. Dxe7 jne. mustan kuningasasema on tuulinen ja kehitys laahaa perässä.

13.                 Rf3-g5          Dc7xe5+
14.                 Lh7-e4          g7-g6
15.                  Ld2-c3          d5xe4?

Ratkaiseva virhe, nyt mattia ei voi välttää. Sitkeintä vastarintaa musta tarjoaa jatkossa Dxc3+. Peli voisi jatku silloin seuraavasti: 15… Dxc3+ 16. Txc3 dxe4 17. Dd6 Rbc6 18. Txc6! bxc6 19. Dxe7 Kg8 20. h4 jne. Seuraa tehokas lopetus.

16.                 Lc3xe5+       f7-f6
17.                 Le5xf6+        Tf8xf6
18.                 Dd1-d8+       Re7-g8
19.                 Ta3-h3+       Musta antautui. 1-0

LÄHTEET:

https://www.lautapeliopas.fi/peliarvostelut/shakki/, luettu 31.3.2020
Lyhyt Shakkipelin historia, http://ttlaiho2.mbnet.fi/shistoria.htm.
Turkkilainen, https://fi.wikipedia.org/wiki/Turkkilainen, luettu 31.3.2020
Napoleon Bonaparte vs The Turk (Automaton) https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1250610, luettu 5.4.2020

[1] Peli ohessa. Kommentit allekirjoittaneen.

[2] Pelin aikana Turkkilaista käytti Johann Allgaier.

Kirjoittanut: Tapio Aropaltio

Nellin käännös keskiajan kulkutaudista

IMG_7305

Tervehdys rakkaat karanteenipatinistit! Tiesittekö, että latinan opiskelu on kivaa? Aloin itse opiskelemaan sitä alun perin siksi, että osaisin kandissa ja gradussa kääntää keskiaikaista alkuperäistekstiä. Sittemmin oon oikeesti innostunut siitä, ja nyt meneillään oleva keskiajan latinan kurssi on ehkä mun kevään lempparikurssi. Oon kyllä siis aivan paska siinä kielessä, mutta hidasta kehitystä on kuitenkin ehkä havaittavissa. Ehkä.

Käydään tällä hetkellä meidän latinan kurssilla kronikkatekstiä vuodelta 1348. Siinä kerrotaan mustasta surmasta, ja ajattelin tällein koronapaniikin hengessä jakaa teille mun (ei todellakaan täydellisen!) käännöksen tuosta tekstin alusta. Olkaapa hyvät:

”Sinä vuonna oli ilmennyt loputtomasti häiriötä monilla alueilla, koska hirmuinen kulkutauti, joka oli saanut alkunsa meren takana, tuhosi kaiken mitä järkyttävimmin seurauksin. Ennen pahan hyökkäystä, ylemmän ilman turmeltuneisuutta, ihmiset ja kantojuhdat olivat paikoillaan töissään niillä paikoilla, joihin heidät oli asetettu. Näin heidät muutettiin kiviksi, eivätkä he pystyneet pakenemaan. Niillä alueilla, joissa inkivääri kasvaa, satoi kuolettavasti. Sateeseen oli sekoittunut turmiollisia käärmeitä ja erilaisia matoja. Kaiken mitä se koski, se tuhosi heti. Ja siellä lähellä satoi ja salamoi niin, että taivas valaistui karmealla tulella, joka tuhosi heidät jotka löysi; he todella paloivat voimakkaasti ja muuttuivat kuin kuivaksi puuksi. Sieltä etenevä savu tarttui niin voimakkaasti, että tartutti säännöllisesti kaukaa tulevia kauppiaita; jotkut heistä kuolivat samalla tapaa.”

Jotta ei menis liian synkäksi, niin ajattelin jakaa myös kivan latinankielisen lauseen jonka opin tässä taannoin. ”Sit Deus propitius huic potatori!” elikkäs ”Olkoon Jumala armollinen tälle juomarille!”. Sitä voi itse kukin tässä karanteenielämässä soveltaa haluamallaan tavalla. (Lause löytyy Carmina Buranan runosta 191.)

PS. Jos haluatte jotain laadukasta luettavaa historian kulkutaudeista, niin suosittelen esim. Triviumin blogia (https://blogs.uta.fi/trivium/) tai Jussi Jalosen twitteriä.

PPS. Tähän aiheeseen oli pikkasen vaikeaa löytää hyvää kuvituskuvaa, joten tässä keskiaikainen kuvaus Helvetistä Hattulan vanhan kirkon seinältä. Kai se liittyy aiheeseen.

Lähteet: Continuatio Novimontensis, Monumenta Germaniae Historica, Scriptores 9 (Chronica etannales aevi Salici), ed. G.H. Pertz, Hannover 1851, p. 674, 19-55 [Anno 1348].

Kirjoittanut: Nelli Järvelä

Buddhalaisia kreikkalaisia afganistanilaisia intialaisia tyylii 200eaa.?

Jeremiaksen sähläävä introduktio siihen, että kreikkalais-baktrialainen kuningaskunta oli olemassa. (Kuvassa vasemmalla Buddha ja oikealla häntä suojelee Herkules.)

Kuva1

Meikäläinen tykkää bongailla historiasta kulttuurien sekoittumisen kohtia sekä historian unohtamia kansoja, synkretismi on hauska sana. Antiikin historia on ollut tälle laajalle intressille hedelmällinen skyytteineen, illyrialaisineen ja traakialaisineen. Kaikilla mainituilla voi pelata Total War Rome 2:sessa. Ja tämän videopelin kautta löysin myös Baktrian, jolla tulikin valloitettua puolen maailmaa, Baktrialla kun oli hyvä taloudellinen aloituskohta ja sen sijainti oli pelikartan reunassa niin idässä ettei tarvinnut huolehtia siitä että joku hyökkää selustaan, kataphraktit OP. Mutta lupasin otsikossa buddhalaisia, ei siitä sen enempää, Total War Rome 2:sessa ei ollut uskontoja (elleivät lisänneet, jostain syystä päivittivät 7 vuotta vanhaa peliä taannoin). Tämä on yöllä suollettua tajunnanvirtaa, mikä ei auta sitä tosiasiaa että lähteeni eivät ole Sitä Puhtainta Akateemista Parhautta, mutta eiköhän tämä ole suurin piirtein totta kuitenkin. Ongelmallisinta tämän historian kuriositeetin kannalta on se että yksityiskohdat ovat sirpaleina siellä sun täällä, paljon on aukkojakin tietämyksessä… mutta niin on antiikin historiassa muutenkin. Teki mieli paasata vapaamuotoisesti, hetken inspiraatio puri keskellä yötä.

Mutta siis, kontekstointia. Aleksanteri Suuri tunnetusti sekoili tiensä Intian rajoille asti, ja tämän reissujen myötä sotilaita jäi bilettämään sinne sun tänne ympäri Persian tilavia nurkkia. Mutta hän ei ollut edes ensimmäinen heppu joka vei kreikkalaisia Afganistaniin, persialaiset hallitsijat kun olivat jo joskus aikoja ennen raahanneet alueelle kohtuullisen läjän valtakunnassa ennen Aleksanteria olleita kreikkalaisia joita epäiltiin kapinahengestä/assassinaatioista/jostakin ärsyttävästä, divide et impera, tai siis potkitaan ongelmat pois silmien edestä.  Kun Aleksanteri sotilaineen saapui paikalle Afganistaniin löysi hän sieltä ihan kivasti heppuja jotka suurin piirtein muistuttivat kreikkalaisia, luonnollisesti heitä tuli muualta lisää siinä kohtaa kun ryhdyttiin miettimään hallintoa.

Jaaaaa sitten Aleksanteri kuoli ja tämän kenraalit repivät valloitukset pariin miljardiin pirstaleeseen. Ja sitten sotivat keskenään. Paljon. Kun kaikkea Syyriasta itäänpäin ainakin muodollisesti hallinnut Seleukidien dynastia otti väliaikaisesti turpaan Egyptin alueen Ptolemaiosten vastaavalta vuonna 247eaa., Baktrian eli sen kaukaisimman itänurkan kreikkalainen satraappi eli tyyliin kuvernööri Andragoras ajatteli että nyt on hyvä aika julistaa itsensä itsenäiseksi kuninkaaksi. Eikä idea ollut edes maailman aivan suuruudenhulluinta sorttia, Baktria kun sijaitsi maukkaassa varhaisen idänkaupan solmukohdassa. Vaan ei se silti suurvalta ollut, vuosikymmenen päästä läjä paimentolaisia jotka ehkä/luultavasti olivat varhaisia Parthialaisia (heppuja jotka lopulta hallitsivat Persiaa pitkän tovin sen jälkeen kun Seleukidit saivat tarpeekseen olemassaolosta) rellestivät rajan yli ja nirhasivat Andragoraksen (joka sentään ehti olla sen vuosikymmenen vallassa, aika moni kuningas on ollut onnettomampi). Andragoraksen joku poika loppujen lopuksi teki diilin faijansa tappajien kanssa ja sai luvan olla olemassa, tai jotain emme me oikeasti tiedä, kahakoitti sitten muutaman Seleukidien sotajoukon kanssa jotka olisivat halunneet Baktrian takaisin itselleen. Melkein itse asiassa hävisikin Seleukideille, mutta piiritykset ovat niin ankeaa ja ennen kaikkea hiiiidaaaasssstaaa meininkiä erityisesti ennen muinoin että yksi selkäsaunoja jaellut seleukidisotajoukko tajusi ettei ole aikaa istuskella täällä idässä koko vuosikymmentä kun lännessäkin on vihollisia kärkkymässä.

Tämä on se kohta jossa se pahin höyry hidastuu, mutta tämä on blogipostaus joten voin rauhassa örveltää tieni loppuun. Vaikka lännessä vanha hallitsijadynastia Seleukidit pikku hiljaa taantui ja Parthiakin alkoi vahvistumaan, Baktrialla meni kohtalaisen mukavasti. Vaikka idänkauppa ei ollut sitä mitä se joskus oli ollut, tienesteillä saatiin ihan mukavia sotajoukkoja aikaiseksi. Ja taidetta, ja todella paljon säilyneitä kolikoita. Pari kunnianhimoista Baktrian hallitsijansorttia onnistui laajentamaan kuningaskuntaa Intiankin suuntaan, about nykyisen Pakistanin alueelle. Erityisesti kun suuri ja Intian historialle tärkeä Maurya -imperiumi sortui 180eaa. ja loi valtatyhjiön eli englanniksi Free Real Estate.

Yläluokka puhui kreikkaa ja palvoi vanhoja kreikan mytologian jumalia, rahvas oli jotakin iranilaista variaatiota. Se wanha perus Ruotsi-Suomi yhteiskuntarakenne. Mutta Baktria oli pitkään edellä mainitun Maurya -imperiumin läntinen naapuri. Mauryan hallitsija Ashoka muistetaan parhaiten siitä että hän innostui buddhalaisuudesta, tukien uskoa ja sen leviämistä. Näitä vaikutteita levisi jo tällöin Baktriaankin asti, mutta vaikutteet menivät myös toiseen suuntaan, kreikkalaisia matkittiin Intiassakin. Hillitty määrä Baktrian populasta kääntyi buddhalaisuuteen.

Mutta sitten kun Baktria otti itselleen kunnolla Intiasta alueita Mauryoiden romahdettua, alkoi todellinen harcore kulttuurillinen omaksunta. Hetken kulttuurillisen superkukoistuksen jälkeen Baktria jossain kohtaa jakaantui kahtia valtataistelun myötä, nykyisen Pakistanin alueen puoliskossa oli yksi heppu ja vanhassa Afganistanilaisessa oli toinen. Nyt erityisesti tämä Intiaan jumittamaan jäänyt tyyppi näki hyödyksi paikallisten yhden jos toisenkin uskon suosimisen, hänen kuningaskuntaansa viitataan ei Baktriana vaan Intialais-Kreikkalaisena kuningaskuntana, Indo-Greek Kingdom. Tyyliin näin syntyi kreikkalais-buddhalainen taide, jossa mm. itse Herkules pääsi esiintymään Buddhan suojelijana, ja nimenomaan kaikista tärkeimmin, itse Buddha kuvattiin. Ennen ei oltu häntä ainakaan merkittävästi esitetty kuvallisessa materiassa. Pääidea, kreikkalainen taide vaikutti buddhalaiseen taiteeseen merkittävästi. Tutki asiaa enemmän, sinä siinä.

Vanha Afghanistanin alueen osio joutui lopulta (jälleen) paimentolaisten valtaamaksi jotain 130eaa., Intian osio kituutti yli vuosisadan pidempään. Mutta lopulta sekin osaltaan hajosi ja sirpaloitui, osaltaan sulautui intialaiseen kulttuuriin. Vuonna 10jaa. viimeinenkin jäänne katosi itsenäisenä kuningaskuntana, joskin kreikkalaisvaikutteista populaa oli alueella vielä tovin siitäkin eteenpäin. 

Tässä tämä hajanainen introduktio. Oli kivaa päästä suoltamaan tekstiä ilman suorituspaineita aiheesta joka on niin Jeremias kuin Jeremias voi Jeremiaksena olla, tallennuspisteenä sijainti jossa jotakuta saattaa jopa kiinnostaa. Tässä muutama mielestäin tärkeä pointti vielä ennen kuin menen nukkumaan.

  1. Kreikkalaisia kauppiaita kävi Intiassa jo ennen Aleksanteri Suurta. Idänkauppa on todella vanha ilmiö, jo ennen ensimmäistä kunnollista Persian inkarnaatiota about 500eaa. oli jo merkkejä tulevasta Silkkitiestä josta min. 50% oli vettä.
  2. Yläluokan kulttuuri on aina oma ilmiönsä. Vierasta alkuperää oleva kulttuuri ei ole aina historiassa ole ollut auttamattomasti tuomittu assimiloitumaan rahvaaseen kuten viikingit ja mongolit (jälkimmäinen vähän väiteltävissä).
  3. Kreikkalainen taidekulttuuri vaikutti buddhalaiseen taiteeseen yllättävänkin paljon. Intia on ollut kiinteässä yhteydessä muuhun maailmaan pitkälti aina, mm. juuri sen kaupankäynnin kautta.
  4. Maurya -imperiumi oli iso juttu, melkein yhdisti Intian jo 323-184 eaa.
  5. Buddhalaisuuden historia on aivan oma numeronsa, se on aika värikästä ja monivaiheista sekin.
  6. Afganistan on historiallisesti monipuolinen alue, pelkästään eri paimentolaisheimoja siellä on pyörinyt kymmeniä.
  7. En olisi ikinä törmännyt tähän jollen olisi hankkinut tyyliin yläkoulun kahdeksannella Total War Rome 2:sta. Täytyy joskus kirjoittaa vielä Odrysian kuningaskunnasta ja daakilaisista ja galatialaisista ja Persiasta monine inkarnaatioineen ylipäätään.
  8. Vinkkejä hakusanoiksi jos haluat tehdä lisää tuttavuutta tämän aiheen kanssa: Greco-Bactrian Kingdom, Indo-Greek Kingdom, Greco-Buddhist Art, Greek influence on India, Maurya Empire, Ashoka The Great.
  9. Heilungin Traust on todella hyvä biisi. Tämä tehty sen ja jääteen voimalla.

Kirjoittanut: Jeremias Rauhaniemi

Karanteenikokkauksia vol. 1: Tomaatti-vuohenjuustokeittounknown-2

Eräs nimeltä mainitsematon Patinan Sopo-vastaava haastoi meikäläisen kirjottelemaan auki päästä temmattua tomaatti-vuohenjuustokeittoreseptiä joten täältä pesee. Vol ykkönen siltä varalta, että karanteenipsykoosi iskee suonensisäisten tavoin ja päädyn kirjottelemaan lisää.

Tähän väsäykseen tarvitset:

  • Sauvasekoitin (ihan ykkösostos, mullistaa kokkauspalettisi parilla kybällä)
  • Kattila, leikkuuvälineet jne., jos näitä ei löydy ni heikosti menee
  • 1kg paseerattua tomaattia
  • 500g tomaattimurskaa
  • 500g tomaattia (tosin järki käteen, ei opiskelijalla, varsinkaan Patinistilla, ole fyrkaa maksaa 5e/kg, tällöin korvaa osa tomskuista murskalla)
  • 1 iso sipuli
  • 4dl ruokakermaa
  • Oliiviöljyä
  • 400g vuohenjuustoa
  • Valkosipulia, muoto vapaa. Valkoliekki tosin aina ykköstä.
  • Tuoretta basilikaa
  • Suolaa ja mustapippuria

Pistä sipuli palasiksi ja kuullota keittokattilassa runsaassa oliiviöljyssä. Sipulin, tai ylipäätänsä minkään pilkottavan koolla ole juuri väliä, kuhan sen verran snadia, että sauvasekoitin ei sakkaa. Lyö sekaan ruokakerma, paseraattu tomaatti ja tomaattimurska, väännä hellan volaa vähän miedommalle ja jätä sörsseli porisemaan sillä välin kun pistät tomaatit, vuohenjuuston ja reilusti basilikaa veitsen alle. Paiskaa ne kattilaan sitä mukaa kun palasina. Perään reilusti valkosipulia, pippuria ja suolaa. Anna lämmetä rauhassa miedolla lämmöllä.

Kun keitto alkaa poreilla lämmöstä, kaiva esiin sauvasekoitin ja muokkaa monimuotoisesta, sattumaisesta soossista homogeeninen, persoonaton massa. Jos näyttää, että meinaa tulla omaan makuun liian jämäkkää, lisää loraus vettä tai maitoa. Ite meen aina maidolla, tottakai.

Jatka miedolla lämmöllä hauduttamista, lisäile mausteita tarvittaessa ja maistele jatkuvasti. Omasta mielestäni maistelu ei ole riittävää, jossei ainakin kolmasosa keitosta ole kadonnut sen valmistumiseen mennessä.

Kun valmista (yleensä hauduttelen niin kauan, että nälän taso ylittää kärsivällisyyden), heitä lautaselle ja päälle pari basilikan lehteä ihan vaan että näyttää vähä hifimmältä. Ponapetiit.

Kirjoittanut: Lassi Varis

Pakotettu hidastaminen antaa aikaa olennaiselle

Unknown

Koronaviruksen räjähdyksenomainen leviäminen globaaliksi pandemiaksi on aiheuttanut aivan käsittämättömän muutoksen ihmisten arjessa, jota en kuvitellut ikinä näkeväni. Tämä pandemia on aiheuttanut valtavat määrät kärsimystä ja monenlaista kurjuutta, eikä epävarmuudelle ole loppua vielä näkyvissä. Kuitenkaan näkymät eivät ole pohjattoman synkät, sillä pandemian voi ajatella myös eräänlaisena yhteiskuntien stressitestinä, jossa testataan järjestelmien kantokyky kriisitilanteissa. Tällä hetkellä voidaan ajatella että Suomessa menee hyvin ja että koronavirus on tietyllä tavalla lievin mahdollinen skenaario, joka voi pistää yhteiskunnat näin solmuun: pandemia ei ole aiheuttanut väkivaltaisuuksia, tai päinvastoin. Yleisesti yhteiskunnat tuntuvat kestävän tämän oikein hyvin, vaikka ongelmat ovat äärimmäisen vakavia, eli erittäin ikävissäkin asioissa on kuitenkin positiivinen pohjavire.

Yhteiskunnan totaalinen pysähtyminen ja arjen muuttuminen on asettanut myös oman arkeni aivan uuteen perspektiiviin. Minun elämäni kaikki osa-alueet ovat täysin yliopistoympäristöön sidottuja. Opintoni, ystäväni, harrastukseni ja vapaa-ajan hassutteluni pyörivät kaikki yliopiston ympärillä ja nyt se kaikki on kiinni ties kuinka kauan. Tämä on pakottanut minut ajattelemaan toimiani eri näkökulmasta, mutta myös tärkeämpänä hidastamaan touhujani. Jälkimmäinen on ollut minulle huomattavasti vaikeampaa, jota en ole vieläkään ymmärtänyt, sillä vaikka viihdyn hyvin yksinäni ja omissa oloissani, en ole tottunut elämään tyhjän kalenterin kanssa, jossa ei ole vähintään paria kurssia ja kolmia sitsejä buukattuna samalle päivälle. Pakotettu hidastaminen on osoittanut itselleni ja koko yhteiskunnalle että kuinka ikuisen stressin ja kiireen limboon on voinut jumiutua niin, ettei sitä osaa tai pysty itse katkaisemaan. Vasta totaalinen stoppi on antanut aikaa ajatella miten rauhoittuminen ja omissa oloissa oleminen voi antaa uutta näkökulmaa omalle toiminnalleen niin opintojen kannalta kuin yleisesti. Kiireen jatkuvuudesta ja tylsyyden epäterveestä katoamisesta kirjoitettiin mm. Hesarissa hyvä artikkeli jokunen viikko takaperin. Elämän eräänlainen hidastuminen ja tylsyyden läsnäolo pakottaa itseään miettimään toimintojaan uudestaan.

Nyt kun suurin osa kaikista opiskelijoista viettää hiljaiseloa omissa karanteenikammioissaan, on aika keskittyä omaan jaksamisen ja itsensä kanssa toimeen tulemiseen, sillä mahdollisuudet sille on paremmat kuin koskaan. Vastaavasti oman itsensä kestäminen ja parhaimmillaan itsensä kanssa viihtyminen voi ohjata opiskelijan ajattelemaan myös omaa opiskeluaan terveemmin, jolloin loputtoman noppatehtailun sijaan voi keskittyä paremmin ajatuksiin laadusta ja oppimistyylien hiomisesta ilman pelkoa loputtomasta määrästä keskeytyksiä. Koronakaranteeni on suuressa mittakaavassa erittäin negatiivinen asia, mutta sen lieveilmiöt meille etuoikeutetulle joukolle voi antaa mahdollisuuksia oman toiminnan kehittämiseen ja itsediplomatiaan, jossa globaali pandemia on julistanut tulitauon stressipalloilun ja ihmisarvon välille.

Kirjoittanut: Juho Aarikka

3 vastausta artikkeliin “Karanteeniblogi”

  1. Nam,,hyvää kiisseliä kitos reseptistä! Emännän kanss,,syötiin lounaala reissumiehen kera ai että teki eetvarttia,,! Siunausta teil kaikil,, älkää menkö ulosss ei köy hyvi,..!!

    Liked by 1 henkilö

  2. Šakkiteksti oli mitä antoisinta luettavaa kaltaiselleni intellektuaalille hallitsevalle šakkimestarille vuosimallia 2019. Draaman kaari oli miltei hämmästyttävän nerokas, mutta olisin kaivannut melkeinpä havainnollistavia verbaalisia kuvauksia Napoleonin (torn apart) kärsivästä tappiosta. Olisi myös ollut mainiota, jos olisi saanut lukea tämän tragedisen pelin jälkimainingeista. Liekö tämä peli ollut syynä Ranskan imperiumin romahdukseen. Sakki matti, herra Bonaparte!

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.