Yleinen

Essin Vaihto Itävallassa

Vaihtoni Itävallassa

Moikka! Olen Essi, juuri Itävallasta kotiutunut kolmannen vuoden historianopiskelija. Vietin kuluneen kevään vaihdossa Salzburgissa, jonne lähtemään saivat niin kieli kuin kulttuurikin. Tavoitteena vaihdossa oli parantaa saksan kielentaitoa ja Itävalta houkutti Saksaa hieman itselleni tuntemattomampana kohteena. Myös positiivinen mielikuva maan toimivuudesta sekä mielikuva postikorttimaisista vuoristomaisemista vaikutti päätökseen, enkä joutunut pettymään.

Vaikka itävaltalaisten englanninkielentaito on suhteellisen hyvää varsinkin isommissa kaupungeissa ja nuorten keskuudessa, joutuu yllättävän usein turvautumaan saksankieleen varsinkin turistialueiden ulkopuolella. Itävaltalaisten saksa on kieltämättä erilaista ja osin erittäinkin hämmentävää varsinkin voimakkaan aksentin läpi kuultuna, mutta kuitenkin ymmärrettävää.

Salzburg on yksi Itävallan tunnetuimmista kaupungeista, jonne turisteja houkuttelee niin Mozartin synnyinkoti, Sound of Music -kuvauspaikat kuin Alpit ja Salzkammergutin loma-aluekin. Kaupunki sijaitsee aivan Saksan rajalla, noin puolentoista tunnin junamatkan päässä Münchenistä, eikä Wieniinkään kestä paria tuntia kauempaa.

thumbnail_IMG_20190628_104930__01

Etukäteisjärjestelyt Suomessa ja saapuminen Salzburgiin

Lähtöjärjestelyt sujuivat ongelmitta. Sain jo hyvissä ajoin edeltävänä keväänä tietää vaihtoon pääsystä, joten aikaa järjestelyille oli hyvin. Salzburgin yliopistoon vaadittiin erillinen, yliopiston oma hakemus, mutta se ja Learning Agreement olivatkin ainoat paperit, joita yliopisto etukäteen vaati.

Itävallasta tuli jo aikaisin syksyllä sähköpostilla laaja infopaketti kaikesta vaihtoon liittyvästä, mistä oli merkittävästi apua itselleni. Salzburgin yliopistolta myös vastattiin sähköposteihin nopeasti ja avuliaasti, eikä itselläni lähtemiseen tämän vuoksi liittynyt ongelmia.

Salzburgin päässä yliopistoon rekisteröityminen vaati hieman enemmän töitä, mutta asiat olivat neuvottu selkeästi eikä prosessi itsessään vienyt kummemmin aikaa. Toimistojen niukat aukioloajat sitä vastoin viivästyttivät useita.

 

Asuminen

Hain asuntoa OeAD:n kautta, joka on koko Itävallan laajuinen opiskelijoiden asuntosäätiö. Linkki löytyi yliopistolta tulleesta infopaketista. Täytin kuitenkin hakemuksen suhteellisen myöhään, enkä enää päässyt ykköstoiveeseeni, mutta vastaus asunnon myöntämisestä tuli kuitenkin erittäin nopeasti. Asunnosta sinällään minulla ei ole valitettavaa, sillä sijainti, siisteys ja kämppikset olivat loistavia, mutta asiointi itsensä toimiston kanssa oli osin vaivalloista.

Oma asuntoni oli WISTin omistama talo, jota OeAD ainoastaan edelleen vuokrasi, joten mahdollisesti ilman turhaa välikättä vuokra olisi ollut halvempi ja kommunikointi toimivampaa. OeAD:n asuntoihin liittyy myös valtaisa 950 euron takuuvuokra, joka saattaa olla kompastuskivi joillekin.

thumbnail_IMG_20190501_153816

Meal plan?

Suomalaisen kaltaista opiskelijaruokalaa ei ole myöskään Itävallassa, vaikka yliopistolla on kyllä ravintoloita. Ateriat maksavat noin 5-8 euroa, mutta itse tein enimmäkseen eväät pitkille koulupäiville. Opiskelijatarjouksilla saa kuitenkin useista muistakin kaupungin ravintoloista aterian noin viidellä eurolla.

Salzburg on kuulemma Itävallan kallein kaupunki ylittäen jopa Wienin hintatasollaan, sillä turistivirta on päättymätön ympäri vuoden. Tämä näkyy myös ruuan hintatasossa, sillä ruoka on suunnilleen saman hintaista kuin Suomessa, joskin esimerkiksi alkoholi on roimasti halvempaa.

 

Millaista historian opiskelu on siellä? Millä kielellä opiskelet? Mitä kursseja olet ottanut?

Opiskelu itsessään oli ehkä hieman rankempaa kuin Suomessa, sillä kurssit jakaantuivat luentokursseihin ja kahdenlaisiin seminaarikursseihin. Opintopisteitä sain 3-9/kurssi, vaikka palautuksia ja työskentelyä oli suhteellisesti enemmän ja kaikki kurssini kestivät kaksi periodia.

Englanninkielisiä historiankursseja oli tarjolla suhteellisen niukasti, mutta melkeinpä kaikki kurssit olivat mahdollisia ottaa vapaaehtoisina opintoina. Englanninkielisistä historian kursseista valitsin Urban History of Medieval China –kurssin ja British and American studies –alalta otin Civilisation of British Isles –kurssin. Otin Itävallan historiasta kertovan kurssin “Österreich von 1918 bis 2018” saksankielisenä, joskin suoritin sen englanninkielisellä esseellä. Näiden lisäksi luin sekä intensiivikurssin että koko kevään kestävän kielikurssin saksasta B2-tasoisena, jotka yhteensä maksoivat noin 150 euroa.

thumbnail_IMG_20190624_210540.jpg

Opiskelijaelämä

ÖH (koko Itävallan opiskelijayhdistys) sekä ESN järjestävät molemmat satunnaisesti bileitä, tapahtumia ja illanistujaisia lukukauden aikana, mutta enimmäkseen vaihtarit sosialisoituivat omatoimisesti muutamissa kaupungin irkkupubeissa. ESN järjestää myös suhteellisen paljon reissuja ja aktiiviviikonloppuja, jotka ovat hauskoja ja edullisia. Esimerkiksi vuotuista koko Itävallan vaihtareille järjestettävää lasketteluviikonloppua voin suositella lämpimästi!

 

Oletko reissannut paljon vaihdon aikana?

Itävalta on sijaintinsa ja kokonsa puolesta täydellinen niille, jotka haluavat matkustella paljon vaihdon aikana. Itse laskin käyneeni 11 maassa koko vaihtoni aikana, mutta vähemmänkin innokkailla luku kohosi usein kuuteen. Esimerkiksi noin kuuden tunnin yöjuna Salzburgista Venetsiaan maksoi toisinaan alle kaksikymppiä ÖBB:n nuorisoalennuskortilla, joten matkustelumahdollisuuksista kannattaa ottaa kaikki irti!

Jos tämä herätti kiinnostusta ja kysyttävää. Minulta voi kysyä lisää osoitteesta essi.miesvirta@tuni.fi