Yleinen

Nellin kuukausi Villa Lantessa: Suomen Rooman-instituutin antiikin ja keskiajan johdantokurssi 2019

Moi kaikki! Olen Nelli, neljännen vuoden patinisti. Osallistuin tämän syksyn Suomen Rooman-instituutin antiikin ja keskiajan johdantokurssille, joka järjestettiin Villa Lantessa Roomassa. Aion nyt kertoa teille hieman siitä.

 

Infoa

Villa Lante on renessanssiaikainen huvila, joka sijaitsee Janiculum-kukkulalla lähellä Rooman keskustaa. Siellä toimii Suomen-Rooman instituutti, joka järjestää erilaisia kursseja ja harjoittaa tutkimusta liittyen etenkin antiikin ja keskiajan historiaan, taidehistoriaan, arkeologiaan ja klassilliseen filologiaan. Instituutissa majoittuu myös muiden alojen tutkijoita sekä kirjailijoita taiteilijoita. Historian opiskelijan kannalta on kuitenkin olennaista juuri kuukauden johdantokurssi ja kolmen kuukauden tieteellinen kurssi.

lante_julkisivu.jpg

Johdantokurssi järjestetään joka vuosi alkusyksystä. Sinne pääsee yleensä noin 7 henkilöä eri Suomen yliopistoista, edellä mainituilta opiskelusuunnilta (tänä vuonna myös yksi filosofi!). Kurssille osallistujat saavat stipendin, joka kattaa matkustamisen ja muut suurimmat kulut. Lantessa majoittuminen on kurssilaisille maksutonta.

 

Tieteellinen kurssi taas järjestetään keväisin, eikä se pyöri vuosittain. Kurssin tarkoituksena on edistää instituutissa tapahtuvaa tutkimusta ja opiskelijoiden omia opinnäytetöitä. Usein ilmeisesti käydään ensin johdantokurssi ja sitten vasta tieteellinen, mutta tuskinpa se on oikeasti niin ehdotonta.

lante_maisema.jpg

Kokemuksia

Syksyn johdantokurssi oli kaiken kaikkiaan hyvin mielenkiintoinen ja antoisa. Kävimme läpi etupäässä antiikin ja varhaiskeskiajan tärkeitä ilmiöitä ja paikkoja liittyen Roomaan (kaupunkiin ja imperiumiin) ja sen lähialueisiin. Kurssi koostui luennoista, seminaareista joissa työstettiin omia esseitä sekä erilaisista retkistä. Viimeksi mainittuja oli melkein joka päivä, ja ne olivat kenties tärkein osa kurssia. Kaupunki tuli kierrettyä hyvin perusteellisesti ainakin antiikin suhteen, mutta silti kuukauden jälkeen tuntui, että olisihan sitä vielä enemmän voinut kierrellä. Tämä johtui varmaan ainakin osittain ihanan innostuneista ohjaajista sekä muista Lantessa asuvista ihmisistä, jotka kertoivat usein vinkkejä siitä, missä kannattaisi vielä käydä kun (ei jos, vaan aina kun) palaamme Roomaan. Ja eiköhän sinne palata. Itse pääkaupungin lisäksi kävimme muun muassa Ostiassa ja Pompeijissa katselemassa antiikin kaupunkien raunioita, Napolissa museokierroksella, Tarquiniassa ja Cerveterissä etruskikulttuuria etsiskelemässä ja pienessä Subiacon vuorikylässä katsomassa keskiaikaista luostaria.

monastero_di_san benedetto.jpg

Siisteintä kurssilla oli oppia niin paljon uutta antiikista ja Roomasta sen kaikkine kerroksineen, tutustua ja keskustella muiden kurssilaisten ja Lante-ihmisten kanssa sekä päästä yli omasta pitkään kestäneestä graduahdistuksesta. Yksittäisistä paikoista, joissa käytiin, olin ehkä eniten vaikuttunut jo mainitusta vuoren rinteellä sijaitsevasta Monastero di San Benedetto-nimisestä luostarista, Caracallan kylpylöistä ja Ostiasta. Noin muuten siisteintä Roomassa oli ainakin kaikki ne monet nähdyt kissat ja sisiliskot, näköala oman huoneen ikkunasta, juustopasta, illat Lanten parvekkeella sekä hauskojen antiikinaikaisten eläinten bongailu. (Jälkimmäisessä omia suosikkeja ainakin: murhanhimoiset delfiinit, meritiikeri, kilpikonnat, krokotiilit ja tietenkin kissat.)

ostia.jpg

Olihan se rankkaakin. Kurssilla käytiin tosiaan lähes joka päivä retkellä lähelle tai hieman kauemmas. Luentoja ja seminaareja oli myös usein. Tämän lisäksi iltaisin tai viikonloppuisin piti ehtiä kirjoittelemaan esseetä, tekemään oman yliopiston kursseja (en muuten suosittele kovin montaa ottamaan samaan aikaan Lanten kanssa) ja nauttimaan vapaa-ajasta. Tästä intensiivisyydestä huolimatta voin kyllä suositella täysin tätä kokemusta! En olisi varmasti missään muualla oppinut niitä asioita, mitä siellä opin. Enkä myöskään tavannut niitä eri alojen ihmisiä, joita siellä tapasin.

 

Hakeminen

Eli: Suomen Rooman-instituutti järjestää kahta kurssia opiskelijoille. Se, jolla itse olin, on jokasyksyinen antiikin ja keskiajan johdantokurssi. Hakea voi missä vaiheessa tahansa opintojaan, eli fuksina tai sitten vaikka vitosvuotisena. Haku on alkukeväästä, ja sen alkamisesta tiedotetaan ainakin meidän historian laitoksen sähköpostilistalla. Hakemiseen tarvitaan lyhyt motivaatiokirje ja opintorekisteriote. Kannattaa kysyä myös yhtä tai kahta suosittelijaa itselleen historian laitoksen henkilökunnasta. Mieluiten ehkä antiikki- tai keskiaikaihmisiä, mutta miksei myös muita. Tämä voi kuulostaa kuumottavalta nuoremmille opiskelijoille, mutta opettajat ja tutkijat auttavat oikeasti mielellään myös tässä asiassa!

 

Tieteelliselle kurssille haku on taas syksyisin. En kuitenkaan valitettavasti tiedä, koska seuraava tällainen kurssi järjestetään. Historian sähköpostilistalle tulee varmasti tästä tietoa sitten, kun se on ajankohtaista.

 

  1. Kurssien painotukset riippuvat aina senhetkisestä instituutin johtajasta ja siellä sillä hetkellä työskentelevistä tutkijoista. Nyt johtajana on Arja Karivieri, joka on antiikkiin erikoistunut arkeologi. Jos siis olet keskiaikaihminen joka vihaa antiikkia, niin ensi vuosi ei ehkä ole paras mahdollinen aika hakea kurssille. Jos taas olet vaikkapa keskiaikaihminen joka pitää myös antiikista muttei tiedä siitä mitään (kuten minä), suosittelen hakemaan!

 

Jos tulee jotain kysymyksiä, niin multa saa tulla kysymään suoraan vaikka yläkuppilassa tai lähetellä sähköpostia osoitteeseen nelli.jarvela@tuni.fi. Suomen-Rooman instituutin sivuilta (http://irfrome.org/) löytyy myös hyvin tietoa itse paikasta ja kursseista. Lisäksi historian laitoksen antiikin ja keskiajan opettajat varmasti auttavat mielellään!