Yleinen

Vaihtokokemuksia Norjasta

Heippa patinistit ja terveisiä Oslosta!

Olen Essi Jäntti, kolmannen vuoden historian opiskelija ja tällä hetkellä olen suorittamassa vaihto-opintoja Oslossa yhden lukukauden ajan. Helmikuun lopussa takanani on vaihdon ensimmäiset kaksi kuukautta, joten on sopiva hetki hieman avata ensikokemuksiani täältä ja antaa toivottavasti hyödyllisiä vinkkejä ja näkökulmia muille vaihto-opintoja harkitseville ja Oslosta vaihtokohteena kiinnostuneille.

Itselläni ajatus vaihtokokemuksesta osana yliopisto-opintojani oli ollut läsnä jo opintojeni alusta lähtien. Niinpä päädyin hakemaan vaihtoon vuosi sitten tammikuussa, sillä suunnitelmani oli ajoittaa vaihto-opinnot kandivaiheeni loppupuolelle. Näin jälkeen päin katsottuna ajoitus on ollut sopiva; kandin työstäminen ei kolkuta enää takaraivossa ja vaihtoaika tarjoaa mukavan irtioton kandi- ja maisterivaiheiden välille. Vaihtokohteen valinta sen sijaan oli hieman haastavampaa ja lopulta luulen valinneeni osittain mututuntumalla, joka on usein osoittautunutkin toimivaksi keinoksi. Yksi valintakriteereistäni kuitenkin oli, että vaihtokohteessa olisi pärjättävä englannilla. Oman lisämausteen hakuprosessiin toi korona-ajan arvaamattomuus, jonka vuoksi Norja tuntui terveydenhuollon ja etäisyytensä puolesta suhteellisen turvalliselta valinnalta. Suurena apuna olivat myös opiskelijan käsikirjan kautta löytyvät edeltävien vaihto-opiskelijoiden kirjoittamat vaihtoraportit, joiden kautta Oslosta välittyi kuva opiskelijaelämältään vilkkaana kaupunkina, jossa vaihtojärjestelyt tulisivat sujumaan melko suoraviivaisesti. Lopulta tiiviin googlettelun myötä tapahtunut Norjaan ja Oslon yliopistoon tutustuminen sinetöi päätöksen. Maa tarjoaa vaihtokohteena vilkasta kaupunkielämää kulttuurikohteineen sekä upea luonto nähtävää koko puolelle vuodelle.

Yksi Oslon hyvistä puolista on se, että SiO (Studentsamskipnaden) takaa normaaliolosuhteissa jokaisella vaihto-oppilaalle opiskelija-asunnon, jolloin hintataso pysyy opiskelijaystävällisenä. Vaikka koronan vuoksi tämä periaate ei nyt ollutkaan omalla kohdalla voimassa, hyvän tuurin ja ajoissa tehdyn asuntohakemuksen myötä sain tietää jo edeltävän lokakuun aikana saaneeni täysin kalustetun huoneen seitsemän hengen soluasunnosta yhdestä isoimmista opiskelija-asuinalueista Oslossa. Täällä opiskelija-asunnot muistuttavat paljolti Suomen opiskelija-asuntoja ja vuokranmaksaminen, pyykkivuorot ja muut asumiseen liittyvät käytännön asiat hoituvat kätevästi nettisivujen tai sovelluksen kautta. Itse suosittelisin kaikkia vaihtoon lähteviä harkitsemaan soluasumista, sillä se takaa helpon tavan tutustua muihin uusien asioiden äärellä oleviin ja helpottaa kotiutumista huomattavasti. Omalla kohdallani kämppiksistäni on jo muotoutunut hyviä ystäviä, joiden kanssa kokataan yhteisiä illallisia lähes päivittäin ja matkustellaan ympäri Norjaa. Myös asuminen alueella, jossa on paljon muita kansainvälisiä opiskelijoita, takaa sen, että uusia tuttavuuksia tulee tehtyä lähes päivittäin.

Vaihtokohteen valintaani vaikutti myös Oslon yliopiston tarjoama mielenkiintoinen kurssivalikoima, jossa englanninkielisiä kursseja löytyy runsaasti. Kuitenkin hakuvaiheessa on hyvä huomioida, että yliopistojen sivuilla näkyvät kurssivalikoimat eivät välttämättä ole ajan tasalla. Esimerkiksi Oslon yliopiston kurssitarjonta varmistui vasta viime marraskuussa, jonka jälkeen oli vasta mahdollista tehdä lopulliset valinnat. Kurssini eivät lopulta enää vastanneet vuosi sitten hakupapereihin laittamiani kursseja, joten suosittelen hakuvaiheessa olemaan kiintymättä liikaa tiettyihin kursseihin ja varautumaan muutoksiin.

Valitsemillani kursseilla opetuksessa yhdistellään luentoja sekä seminaareja, joissa opiskelijoiden odotetaan osallistuvan keskusteluun aktiivisesti. Kurssit ovat pääasiassa 10 opintopisteen laajuisia ja ne kestävät koko lukukauden ajan. Kursseihin sisältyy lyhyempiä kirjoitustehtäviä pitkin lukukautta ja lopuksi yksi laajempi essee sekä tentti. Luettavaa on jokaiselle luentokerralle paljon, useimmiten muutamia artikkeleita sekä useita kirjojen kappaleita. Oma tuntuma tässä vaiheessa kuitenkin on, että työmäärä jakautuu hyvin koko lukukauden ajalle. Oslon yliopistolla on myös hyvä tarjonta norjan alkeiskursseja kansainvälisille opiskelijoille, jos vaihdon aikana haluaa päästä tutustumaan kieleen paremmin.

Opiskelijaelämältään Oslo on todella vilkas. Kampusalueelta löytyy useita opiskelijakahviloita, joissa järjestetään myös bileitä ja illanviettoja, sekä opiskelijabaarit isoimmissa opiskelija-asuinalueissa tarjoavat viikoittain tapahtumia karaokeilloista tietovisoihin. Näiden paikkojen tapahtumat ovatkin todella suosittuja kansainvälisten opiskelijoiden parissa opiskelijan lompakolle sopivamman hintatason vuoksi. Oslossa opiskelee suuri määrä kansainvälisiä opiskelijoita, joten monenlaista tekemistä ja erilaisia tapahtumia on tarjolla; museokierroksia, talviolympialaisia, retkeilyä ja laskettelua, mainitakseni muutaman.

Oslo on kaupunkina myös hyvin eläväinen ja etenkin koronarajoitusten purkauduttua, kaupunki on herännyt eloon. Kulttuuritapahtumia- ja kohteita löytyy moneen makuun, yöelämä on vilkasta sekä kaupunki on täynnä ihania kahviloita ja second hand-kauppoja. Osloon pääsee helposti tutustumaan metron ja ratikan avulla sekä keskustan kompaktius helpottaa kulkemista. Nähtävää riittää toki myös muualla päin Norjaa, jonne matkustaminen sujuu helpoiten junalla tai lentokoneella kohteesta riippuen. Monet vaihtarit matkustavat vaihdon aikana muun muassa Ruotsissa ja Suomessa, mutta omalla kohdalla matkat tulevat keskittymään suurimmaksi osaksi Norjan sisälle. Tähän mennessä olen kerennyt reissaamaan pohjois-Norjassa sijaitsevaan Tromssaan, jossa maisemat olivat vertaansa vailla. Kuten kaikki varmasti tietävät, Norja on kuitenkin kallis maa, mikä on hyvä ottaa huomioon matkajärjestelyjä tehdessä. Mitä aikaisemmin matkalippuja varailee, sitä halvemmalla reissun pystyy toteuttamaan. Opiskelija-alennus auttaa onneksi monessa kulussa; kuukausilippu julkisiin maksaa noin 48 euroa, salijäsenyys 20 euroa kuukaudessa (sisältäen myös ryhmäliikunnat ja uimahallin) ja olut opiskelijabaarissa 5 euroa.

Opiskeluintoa ja ihanaa alkavaa kevättä kaikille! Autan mielelläni ja kerron kokemuksistani tarvittaessa lisää: essi.jantti@tuni.fi.