Yleinen

Sonjan seikkailut Espanjassa

Moi! Olen Sonja, kolmannen vuoden patinisti. Olen viettänyt kevätlukukauden 2019 Alcalá de Henaresin yliopistossa Espanjassa. En ollut kuullut kaupungista ennen vaihtoon hakua. Itselleni kohde valikoitui pitkälti kielen perusteella, ja historialla Alcalá oli ainut espanjankielinen vaihtoehto. Tietysti myös Espanjan kulttuuri kiinnosti. Kulttuuriin ja historiaan sisältyy monia todella mielenkiintoisia piirteitä ja siksi koen oppineeni paljon yliopiston ulkopuolellakin. Kulttuurin erilaisuus suhteessa Suomeen näkyy jokapäiväisessä elämässä. Ihmiset ovat avoimia, tuntemattomiakin tervehditään, poskipusut ovat arkipäivää ja jos kadulla näyttää eksyneeltä, on apua helppo saada. Toisaalta esimerkiksi asiakaspalveluun ei liity yhtä tarkkaa etikettiä kuin Suomessa, ja huonoa espanjaa puhuva saattaa saada hiukan nyrpeää palvelua Madridissa. Yksi Espanjan mielenkiintoinen piirre on, että eri alueet ovat melkein kuin eri valtioita. Vaikka Espanjan saaret tai Andalusia olisivat tuttuja, saattaa sisämaan kulttuuri silti yllättää.

Alcalá sijaitsee lähijunamatkan eli noin 30 kilometrin päässä pääkaupungista Madridista ja kuuluu niin ollen Madridin itsehallintoalueeseen. Yliopisto ja kaupungin historiallinen keskusta ovat Unescon maailmanperintökohteita. Kaupunki sattuu olemaan myös maan kansalliskirjailijan Cervantesin synnyinkaupunki, mistä paikalliset ovat erityisen ylpeitä. Asukasluku on reilut 200 000, eli kaupunki on hiukan Tamperetta pienempi, mutta Madridin vilskeeseen on lyhyt matka. Pienemmässä kaupungissa opiskelijat ja vaihtarit näkyvät myös katukuvassa vahvasti.

 

Don Quijote
Don Quijote ja Sancho Pancho

Etukäteisjärjestelyt Suomessa ja saapuminen Alcaláan

Hain Erasmus-vaihtoon täydennyshaussa keväällä 2018. Tultuani valituksi Tampereen yliopiston puolesta vaihtoon Alcalásta sai odottaa hakuohjeita hyvän tovin, muistaakseni lokakuun puoleenväliin asti (lähdin tammikuussa). Hakemisprosessi oli suhteellisen yksinkertainen: vaadittiin kuva passista, learning agreement (alustava suunnitelma kursseista) sekä kopio eurooppalaisesta sairaanhoitokortista. Tämän jälkeen hyväksyntä Alcaláan tuli melko nopeasti, marraskuun alussa. Hankin asunnon marraskuun alkupuolella ja ostin lennot pian tämän jälkeen. Matkavakuutusasiat kannattaa hoitaa kuntoon, tosin Espanjassa esimerkiksi terveyskeskuksessa lääkärillä asiointi on ilmaista.

Mitä tulee pakkaamiseen, kannattaa muistaa, että Espanjan tammi-helmikuu on suhteellisen kolea ja paikalliset lämmitykset ovat harvoin samalla tasolla kuin Suomessa. Ei kannata siis varautua puolen vuoden helteeseen.

Kun saavuin kohteeseen, en kohdannut erityisempiä ongelmia. Espanjan yliopisto on suhteellisen byrokraattinen, ja pelkkä yliopistoon rekisteröityminen vaati kolmessa eri toimistossa vierailua. Tämä oli kuitenkin ainoastaan aikaa vievää, ei varsinaisesti hankalaa. Paikallinen Filosofian ja kielten laitoksen koordinaattori on myös todella auttavainen. Yliopisto ei tarjoa varsinaista orientaatiota, joten tärkein etukäteisvalmistelu ennen tuntien alkua on nimenomaan rekisteröityminen yliopistoon ja opiskelijakorttihakemus. Nämä asiat saa hoidettua käytännössä päivässä, joten Alcaláan ei tarvitse saapua kauankaan ennen tuntien alkua. Itse olin 10 päivää ajoissa lentolippujen hintojen vuoksi, ja vaikka tässä ajassa ehtikin hyvin asettua, ehti siinä tulla melkein tylsääkin.

Asuminen

Asun Aluni.net-sivuston kautta vuokratussa yksityisessä asunnossa, jonka jaan kahden espanjalaisen opiskelijan kanssa. Asunnossa on kaikilla oma huone sekä yhteinen keittiö, kylpyhuone ja olohuone. Voin suositella sivuston kautta huoneen vuokraamista, mutta kannattaa olla tarkkana sijainnin ja asunnon kuvauksen suhteen. Osa sivustolla tarjotuista huoneista vaativat majoittumista espanjalaisen perheen luokse. Mitä sijaintiin tulee, Alcalássa on kaksi yliopistokampusta meidän keskustan ja Hervannan kampusten tyyliin, eli jos asunnon sanotaan sijaitsevan yliopiston lähettyvillä, se ei välttämättä tarkoita keskustaa.

Asunnon vuokraamiseen on myös muita luotettavia sivustoja. Jotkut vaihtarikavereista ovat olleet myös tyytyväisiä asuntola-asumiseen, mutta asuntolapaikkoja on verrattain vähän suhteessa opiskelijoiden määrään ja asuntolat ovat myös yksityisellä asumista reilusti kalliimpia.

Meal plan?

Alcalássa ei ole Suomen tyyppistä yliopistoruokailua. Luentojen välissä ei myöskään ole akateemisia vartteja, eli aikaa ruokataukoihin ei juuri ole (luennot ovat siis esimerkiksi 9-11, 11-12, jne.) Historian oppiaineessa luennot loppuvat yleensä viimeistään kahdelta, mistä alkaa espanjalainen tyypillinen lounasaika. Lounasta seuraava ateria on merienda eli välipala ja illallista nautitaan aivan aikaisintaan klo 20. Tästä syystä monet ravintolat tarjoavat kello neljän ja kahdeksan välillä vain pieniä välipaloja tai sulkevat ovensa kokonaan ennen illallisaikaa.

Millaista historian opiskelu on siellä? Millä kielellä opiskelet?

Historian opiskelu Alcalássa on mahdollista oikeastaan vain espanjaksi. Paperilla vaaditaan kielitaitotasoa B2, mutta käytännössä tätä ei testata mitenkään. Itselläni oli taustalla B3-espanjan opinnot lukiossa, ja kävin ennen vaihtoon lähtöä kertauksena kielikeskuksen kurssit III sekä IV. Veikkaan, että oma tasoni oli lähtiessä ehkäpä B1, ja espanjankielisen opetuksen seuraaminen ensimmäisen kuukauden ajan oli todella haastavaa. Ilokseni sain huomata, että huhti-toukokuussa minulla ei mennyt luennoilla enää juuri mitään ohi. Suosittelisin silti B1-tasoa, mikäli espanjankielistä opetusta haluaa seurata.

Jos espanjan taito on heikompi, Alcalássa on mahdollista opiskella englanniksi ainakin kauppatieteitä sekä kirjallisuutta. Lisäksi yliopiston kanssa yhteistyötä tekevä mutta erillinen instituutio Alcalingua tarjoaa kuuden opintopisteen arvoisia espanjan kielen kursseja hintaan 200€ (ilmaisia kielikursseja ei ole). Itse kävin Alcalinguan B2-tasoisen kielikurssin.

Mitä kursseja olet ottanut?

Kävin kurssin liittyen islamin historiaan Iberian niemimaalla (Islam y Sociedad), Amerikan historian kurssin alkaen Ranskan suuresta vallankumouksesta (Historia contemporánea de América), Rooman instituutioiden historian kurssin (Instituciones del Imperio Romano) sekä katolisen kirkon historian kurssin (Historia de la Iglesia Católica). Kurssitarjonta on todella laaja ja vaihtarit voivat valita minkä hyvänsä vuosikurssin kursseista; tämä ei siis sinänsä ole laaja otanta siitä, mitä kaikkea on tarjolla. Voin suositella kaikkia käymiäni kursseja, mutta toiset olivat reilusti toisia työläämpiä. Kurssit ovat kukin 6—7,5op arvoisia ja kestävät pääsääntöisesti koko lukukauden, eli aiheisiin kerkeää syventyä eri tavalla kuin Suomessa.

Opiskelijaelämä

Espanjalaista opiskelijaelämää tai -kulttuuria ei valitettavasti oikeastaan ole olemassa. Sen sijaan Alcalán ESN on suhteessa kokoonsa aktiivinen. ESN on järjestänyt tapahtumia laidasta laitaan, bileitä, hyväntekeväisyystapahtumia, liikuntatapahtumia, jne. Lukukausien alussa on ns. integraatioviikot, joihin kuuluu tiheämpään tahtiin erilaisia tapahtumia ja mökkiviikonloppu Madridin lähiseudulla. Lisäksi ESN järjestää joka lukukausi kaksi matkaa. Syyslukukaudella matkustetaan ”kansalliseen tapahtumaan”, joka on joka vuosi eri kaupungissa. Tapahtumaan saapuu tuhansia Erasmus-opiskelijoita eri puolilta Espanjaa, ja tarkoitus on pitkältä nähdä uutta kaupunkia, tutustua muiden kaupunkien vaihtareihin ja bilettää. Lisäksi syyslukukaudella on yksi ESN Alcalán oma matka. Kevätlukukaudella puolestaan on kaksi kansallista tapahtumaa, toinen vaihtuvassa kaupungissa ja toinen vappuna Ibizalla. Tämän kevään toinen reissu suuntautui Barcelonaan.

Pienemmän kokonsa vuoksi ESN Alcalá ei järjestä moniakaan varsinaisia bileitä kuukaudessa. Vaihtarit kuitenkin viettävät aikaa paikallisessa Irish Pubissa omatoimisesti. Jos bileet tuntuvat loppuvan kesken, on ESN Madridin tapahtumiin osallistuminen sallittua, ja niitä puolestaan on melkein joka päivä.

Oletko reissannut paljon vaihdon aikana?

Itse olen reissannut suhteellisen paljon verrattuna moneen vaihtarikaveriin, kuuteen eri valtioon ja lisäksi Espanjassa useampaan eri kaupunkiin. Espanja ei ole kaikista helpoin maa nähdä esimerkiksi koko Eurooppaa, sillä maa on valtava ja tämä näkyy myös matkalippujen hinnoissa. Esimerkkinä bussimatka Madridista Lissaboniin kesti reilut 8 tuntia – kyseessähän on lähin naapurimaa. Madridista pääsee suhteellisen nopeasti luotijunalla esimerkiksi Andalusiaan tai Barcelonaan, mutta junalipuista saa pulittaa helposti yli 100 euroa.

Mitä tulee Madridin lähiseudun näkemiseen, alle 25-vuotiaille opiskelijoille kuukausikortti kaikkiin julkisiin maksaa 20€. Tämä kortti kannattaa ehdottomasti hankkia, sillä pääsee reissaamaan paitsi Alcalásta Madridiin helposti, myös suhteellisen kauas muihin naapurikaupunkeihin.

 Mikäli jollakulla on kysyttävää vaihtoon, Espanjaan tai Alcaláan liittyen, vastaan enemmän kuin mielelläni! Kysymyksiä saa lähettää sonja.kalliomaki@tuni.fi, Facebookissa, instassa, jne. Hyvää kesää kaikille ja törmäillään viimeistään syksyllä!